Algi zwiększą wydajność upraw

Wkrótce będzie możliwe uzyskiwanie większych plonów z upraw warzyw i zbóż. Naukowcy badają proces biologiczny, który umożliwia wydajny wzrost malutkim, zielonym glonom. Starają się przenieść mechanizmy tego procesu i zaadoptować je wśród roślin wyższych. Ich badania mogą przyczynić się do wzrostu plonów wśród najbardziej popularnych roślin na świecie m. in. wśród pszenicy, ryżu czy jęczmienia.

Algi zwiększą wydajność upraw 1 (1)

Rys. 1 Ziarna zbóż i produkty z nich uzyskiwane

Komórki glonów posiadają specyficzny mechanizm, pozwalający im zwiększać stężenie dwutlenku węgla wewnątrz swoich komórek. Proces ten pomaga w wydajnej syntezie cukrów z nagromadzonych źródeł węgla.

Wiele roślin uprawnych, w tym większość warzyw, ma znacznie mniej skuteczną metodę fotosyntezy. Rośliny te nie są w stanie aktywnie podnosić stężenia dwutlenku węgla w swoich komórkach, tak jak robią to algi. Jeśli uda się zastosować mechanizmy alg wśród roślin uprawnych, pomoże to znacznie zwiększyć wydajność ich plonowania w porównaniu z dotychczasowymi odmianami.

Badacze szukali najważniejszych mechanizmów i jego elementów występujących w fotosyntezie alg i stwierdzili, że mogą one działać również w innych typach komórek. Przenosili je następnie do komórek tytoniu oraz rzeżuchy. Udowodniono, że elementy te są w stanie zaadoptować się do struktury nowych komórek.

Algi zwiększą wydajność upraw 2 (1)

Rys. 2 Różnorodność glonów rosnących na dnie w płytkich wodach

„Proste rośliny, takie jak algi, mają wysoką zdolność do pobierania węgla z powietrza w postaci dwutlenku węgla. Bardziej złożone rośliny, m. in. ryż oraz pszenica, nie mogą już tak efektywnie go pobierać. Jeśli uda nam się zastosować te proste procesy alg wśród roślin wyższych, osiągniemy rośliny uprawne o wysokiej produktywności,” stwierdziła dr Alistair McCormick z Uniwersytetu w Edynburgu.

Badanie przeprowadzono przy udziale naukowców z University of Edinburgh’s School of Biological Science, University of Cambridge oraz Carnegie Institution for Science. Cały projekt był współfinansowany przez Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

  1. Nicky Atkinson, Doreen Feike, Luke C. M. Mackinder, Moritz T. Meyer, Howard Griffiths, Martin C. Jonikas, Alison M. Smith, Alistair J. McCormick. Introducing an algal carbon-concentrating mechanism into higher plants: location and incorporation of key components.Plant Biotechnology, November 2015
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151116112048.htm

Opracował: Karol Madejczyk

Korekta: Olga Polakowska

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*