Chcesz być piękny oraz zdrowy? Kup olejek arganowy!

Większość produktów branży kosmetycznej opiera się na dobrym marketingu. Bez niego wdrażanie nowych preparatów byłoby prawie niemożliwe. Umieszczenie na etykiecie egzotycznego owocu zbieranego przez lokalną ludność w pocie czoła, rośliny rosnącej tylko przez kilka dni w niedostępnych zakamarkach Himalajów czy  innego cudownego, naturalnego lekarstwa jest pierwszym krokiem do sukcesu. Często etykieta ma oczywiście mało wspólnego ze składem kosmetyku, gdyż danej substancji jest tak mało, że nie wykazuje żadnego działania, w ogóle nie posiada sugerowanych właściwości czy, co najlepsze, nie została dodana do preparatu. Czytając, pojawiąjące się co raz częściej na rynku, opisy kosmetyków opartych na olejku arganowym zacząłem przypuszczać, że i on jest jedynie składnikiem marketingowym. Jak jednak jest w rzeczywistości?

Chcesz być piękny oraz zdrowy

Rys. 1 Owoce i nasiona arganii

Marketing

Olejek arganowy reklamowany jest jako naturalny produkt wytwarzany z drzewa arganii żelaznej. Według niektórych producentów, drzewa te rosną tylko w ekologicznie czystej części Maroka, a olej tłoczony jest na zimno przez berberyjskie kobiety. Zawierać ma duże ilości witaminy E, kwasy omega 3, 6 i 9. W związku z tym powinien mieć działanie przeciwzmarszczkowe, ochronne oraz regenerujące.[1] Ile jest w tym prawdy, a ile marketingu?

Otrzymywanie

Tradycyjna metoda wytwarzania polega rzeczywiście na ręcznym mieleniu ziaren owoców arganii żelaznej. Co ciekawe, owe ziarna bardzo trudno jest otworzyć, więc zbiera się je wyplute lub wydalone w odchodach kóz, a następnie oczyszcza i poddaje dalszej obróbce. Taka metoda otrzymywania byłaby oczywiście zupełnie nieopłacalna na skalę przemysłową. Obecnie olej wytwarza się maszynowo. W celu sprawdzenia czy może to zmieniać jego właściwości, przeprowadzono badanie opublikowane na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry[2]. Analizowano w nim 21 próbek oleju pochodzących z różnych obszarów geograficznych (Tidzi, Tamanar, Benaiznassen, Ait mzal, Ait Baha, Ighrem, Aoulouz) oraz wytwarzanych odmiennymi metodami (tradycyjna, mechaniczna, przemysłowa). Wyniki jasno wskazują na brak różnic w zawartości substancji aktywnych czy właściwościach fizyko-chemicznych. Tak więc, chociaż marketing mija się z prawdą, nie ma to większego wpływu na działanie preparatu.

Chcesz być piękny oraz zdrowy1

Rys. 2 Tradycyjna metoda otrzymywania oleju arganowego

Skład

Olej zawiera w 99% procentach acyloglicerydy[3,4]. Tworzące je kwasy tłuszczowe to:

  • kwas oleinowy (43%-49%),
  • kwas linolowy (29%-36%),
  • kwas palmitynowy (11%-15%),
  • kwas stearynowy (4%-7%).

Pozostały 1% stanowią następujące składniki:

  • karoteny,
  • tokoferole,
  • alkohole triterpenowe,
  • sterole,
  • ksantofile.

Kwas oleinowy jest związkiem z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, natomiast kwas linolowy należy do grupy omega-6. Właściwości olejku wynikają właśnie z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także ze stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi olejami, zawartości tokoferoli. W oleju arganowym znajduje się ich 620 mg/kg, podczas gdy w oleju z oliwy jest to wartość w granicach 320 mg/kg. W tym przypadku nie ma się do czego przyczepić, producent podał skład zgodny z prawdą. Przejdźmy jednak do najważniejszego pytania. Jak taki skład wpływa na człowieka?

Działanie

Istnieje niestety niewielka ilość badań na temat oleju arganowego w kosmetyce. Jego działanie oparte jest bardziej na tradycyjnych przekonaniach o jego właściwościach, niż na dowodach naukowych. Nie musi to oczywiście znaczyć, że olej nie ma żadnych pozytywnych właściwości.

Jedno z nielicznych badań na temat oleju arganowego zostało opublikowane w Journal of Cosmetic Dermatology[5]. Sprawdzono w nim wpływ kremu z oleju arganowego, palmy sabałowej i nasion sezamu na redukowanie produkcji łoju. 20 osób (16 z cerą tłustą oraz 4 z mieszaną) brało udział w testach. Ich skórę traktowano odpowiednimi produktami dwa razy dziennie przez okres 4 tygodni. 95% z nich potwierdziło pozytywny wpływ preparatu. Dokonano również testów klinicznych, z których wynikało, że produkcja łoju zmniejszyła się o 20%, a powierzchnia pokryta tłuszczem o 42%. Liczba gruczołów łojowych nie uległa zmianie. Jednoznacznie wskazuje to na pozytywny wpływ kremu na cerę tłustą. Trudno jednak powiedzieć czy to olej arganowy jest kluczowym składnikiem w tej mieszance.

Teoretycznie można by przełożyć skład i właściwości poszczególnych związków na działanie oleju. Prym wiedzie tu kwas oleinowy, który może mieć właściwości nawilżające i być odpowiedni dla cery suchej. Poza tym, istotna jest obecność tokoferoli, które są świetnymi antyutleniaczami. Mogłyby one chronić przed zniszczeniem naskórka, poprawiać jego kondycję i zapobiegać starzeniu się. Trudno jednak stwierdzić bez badań, jak jest w rzeczywistości. Substancje mogą bowiem oddziaływać ze sobą w preparacie, dając inny efekt, niż pierwotnie założony, a także może być ich zbyt mało (1% substancji innych niż tłuszcze), aby miały rzeczywisty wpływ na kondycję skóry.

Podsumowanie

Olej arganowy jest ciekawym zjawiskiem na współczesnym rynku kosmetycznym. Ze względu na historię jego wytwarzania jest idealnym czynnikiem marketingowym. Krem bazujący na naturalnym oleju „tłoczonym na zimno przez berberyjskie kobiety” z pewnością przyciągnie uwagę klienta. Jak zwykle, więcej jest tu marketingu, niż rzeczywistości, jednak działanie olejku faktycznie może być zbliżone do tego opisywanego przez producentów. Trudno to jednak jednoznacznie stwierdzić. Cóż, najlepiej sprawdzić… na własnej skórze. Chcesz być piękny oraz zdrowy? Kup olejek arganowy!

  1. http://avebio.pl/produkt/olejek-arganowy-bio-marokanski-eliksir-mlodosci
  2. Influence of Origin and Extraction Method on Argan Oil Physico-Chemical Characteristics and Composition, MILOUDI HILALI, ZOUBIDA CHARROUF, ABD EL AZIZ SOULHI, LARBI HACHIMI, DOMINIQUE GUILLAUME, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 2081−2087
  3. Charrouf Z, Guillaume D. Ethnoeconomical, ethnomedical and phytochemical study of Argania spinosa (L.) Skeels. J Ethnopharmacol 1999;67:7-14.
  4. Rahmani M. The chemical composition of virgin argan oil. Agricultures 2005;14:461-465.

Opracował: Maciej Bielak-Wolanin

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*