Cukry uzyskane w laboratorium pomagają w diagnozowaniu chorób

Bruceloza jest chorobą, która dotyka ludzi i zwierzęta. Synteza nowych oligosacharydów może prowadzić do bardziej wiarygodnych diagnoz.

Kiedy bydło jest zarażone bakteriami z rodzaju Brucella, zakażenie może się szybko rozprzestrzeniać w ramach stada, gdzie powoduje poronienia, porody słabych cieląt i zmniejszone plony mleka. Ludzie mogą złapać brucelozę spożywając niepasteryzowane produkty mleczne lub zanieczyszczone mięso, objawy to nadmierne pocenie się oraz ból stawów i mięśni. Stan może być przewlekły lub nawet trwać przez całe życie.

Bruceloza typowo rozpoznawana jest poprzez wykrywanie przeciwciał produkowanych przez organizm by zwalczyć bakterie. Jednak cząsteczka ściany komórkowej bakterii z rodzaju Brucella zawiera dwa antygeny oligosacharydowe, A i M. Inne bakterie posiadają ten sam antygen A. Także przeciwciała przeciwko A i M nie mogą obecnie zostać wykryte niezależnie. Z tego powodu testy diagnostyczne na brucelozę często dają fałszywie dodatnie wyniki, które komplikują leczenie ludzi i powodują uznanie za chore stada zwierząt przeznaczone do handlu, podczas gdy chore nie są.

Teraz David Bundle z Uniwersytetu Alberta; John McGiven z Agencji Zdrowia Zwierząt i Roślin, w hrabstwie Surrey, w Anglii i współpracownicy zsyntetyzowali wiele wersji antygenów Brucelli i skoniugowali z białkami nośnikowymi (J. Am Chem Soc 2014, DOI… 10.1021 / ja5081184). Koniugaty mogą wiązać i wykrywać przeciwciała A i M niezależnie. Badacze sugerują, że skoniugowany antygen-M można zastosować do jednoznacznego wykrycia odpowiedzi immunologicznej na infekcję brucelozą u ludzi i zwierząt.

Ekspert od brucelozy Jacques Godfroid z Uniwersytetu Tromsø – w Norwegii, uważa, że dla środowiska naukowego zajmującego się brucelozą i wszystkich ludzi z nią w jakiś sposób związanych, ta praca to wielki przełom pozwalający na uniknięcie fałszywie pozytywnych reakcji serologicznych w testach na brucelozę. .Test musi przejść przez etapy uwierzytelniania, ale po raz pierwszy od dekad jest coś tak bardzo obiecującego. „

  1. Chemical & Engineering News ISSN 0009-2347
  2. http://cen.acs.org/articles/92/i41/Lab-Made-Sugars-Aid-Diagnosis.html

Opracowała: Magdalena Kulińska

 

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*