Czy składniki piwa mogą chronić przed chorobą Alzheimer’a lub Parkinson’a?

Wszyscy zapewne wiemy, że picie niewielkich ilości wina może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Do tej pory nie słyszeliśmy jednak o korzystnych skutkach picia piwa. A jednak. Naukowcy dowiedli ostatnio, że również piwo może mieć dobroczynne właściwości.

hat-292369_1920

Z artykułu opublikowanego w Journal of Agricultural and Food Chemistry [1] dowiadujemy się, że związki znajdujące się w chmielu chronią komórki mózgu przed uszkodzeniami, a w konsekwencji mogą spowalniać rozwój takich chorób jak choroba Alzheimer’a czy Parkinson’a.

Jednym z takich związków jest ksantohumol (z ang. xanthohumol), który ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwrakowe, a także chroni układ krążenia. Badacze zdecydowali się więc sprawdzić, jaki wpływ ma ten związek na komórki mózgu. Okazało się, że osłania on neurony i spowalnia rozwój chorób mózgu.

Jak mówi dr Jianguo Fang przez wieki używano chmielu do leczenia różnego rodzaju schorzeń. A skoro ksantohumol może mieć tak wiele pozytywnych właściwości, warto jest przyjrzeć się temu dokładniej. W 2010 niemieccy naukowcy udowodnili, że ksantohumol hamuje działanie białka odpowiedzialnego za rozwój raka prostaty, zaś w 2014 badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie wskazali, że związek ten pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze myszy. Co prawda zaznaczyli, że człowiek musiałby wypić „2 000 litrów piwa dziennie, aby uzyskać taki poziom ksantohumolu, jaki używany był w trakcie badań”, ale nie zmienia to faktu, że udowodniono, że składniki piwa mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

1. Juan Yao, Baoxin Zhang, Chunpo Ge, Shoujiao Peng, Jianguo Fang.Xanthohumol, a Polyphenol Chalcone Present in Hops, Activating Nrf2 Enzymes to Confer Protection against Oxidative Damage in PC12 Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015; 150114105705007 DOI:10.1021/jf505075n

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150128113947.htm

3. http://www.telegraph.co.uk/men/active/mens-health/11383790/Beer-could-help-protect-brain-from-Parkinsons-and-Alzheimers.html

Opracowała: Joanna Grzelak

Korekta: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*