Dlaczego terapia antynowotworowa sprawia, że jedzenie smakuje okropnie?

Pacjenci, którzy przechodzą chemioterapię mówią, że jednym z najbardziej frustrujących skutków ubocznych jest to, że nawet ich ulubione potrawy smakują okropnie. Makaron smakuje jak tektura, mięso ma metaliczny smak. Pacjenci nie chcą jeść, czego konsekwencją jest dostarczanie organizmowi coraz mniejszych porcji kalorii, w czasie kiedy potrzeba najwięcej siły do walki z nowotworem, a także skutkami chemioterapii.

Dlaczego terapia antynowotworowa sprawia, że jedzenie smakuje okropnie

Dlaczego chemioterapia niszczy urok jedzenia? Czy radioterapia, często towarzysząca chemioterapii jest gorsza? Scientific American poprosiło Beverly’ego Cowart’a, dyrektora badań klinicznych w Monell Chemical Senses Center w Filadelfii o wyjaśnienie przyczyn tego zjawiska, jak również przedstawienie rozwiązań, z których mogą skorzystać pacjenci by jedzenie było bardziej znośne.

Chemioterapia działa poprzez zabijanie komórek rakowych. Jak to możliwe, że wpływa na smak ?

Komórki nowotworowe namnażają się bardzo szybko, a większość stosowanych chemioterapii celuje w szybko rosnące komórki. Komórki smakowe również szybko rosną. Komórki macierzyste regularnie uzupełniają komórki smakowe. Tak więc związki chemiczne atakują je. Ponieważ wiele komórek umiera, smak zanika.

Co z niepożądanymi posmakami takimi jak metaliczne lub gorzkie, zamiast całkowitego braku odczuwania smaku?

Podobnie jak większość leków, substancje dostają się do krwiobiegu, a w ten sposób do śliny. Ślina wprowadza je do komórek smakowych i komórki „wysyłają” wiadomości o „metalicznym” lub „gorzkim” smaku do neuronów i tak informacja trafia do mózgu.

Pacjenci często skarżą się na nudności . To również sprawia, że ​​jedzenie staje się mniej apetyczne.

To prawda. Nasze ciało jest zaprogramowane by powiązać mdłości z czymś, co zjedliśmy. Jeśli zjesz konkretne jedzenie i zachorujesz, trudno będzie Ci to zjeść ponownie. Pacjenci z chorobą nowotworową, którzy odczuwają mdłości starają się unikać jedzenia, która może je wywołać.

 Jak jest z promieniowaniem?

Jeśli promieniowanie jest wykorzystywane w pobliżu obszaru jamy ustnej, jak w przypadku raka jamy ustnej, może mieć to wpływ na smak. Promieniowanie w innych częściach ciała nie. W pierwszym przypadku, nawet jeśli promieniowanie jest bardzo ukierunkowane, nie da się uniknąć trafienia w ślinianki. Gruczoły zostają wyłączone, a pacjent odczuwa przewlekłą suchość w ustach. Ślina jest potrzebna do rozpuszczenia jedzenia. Bez niej trudno poczuć smak czegokolwiek.

Czy chemioterapia również wpływa na odczuwanie zapachu jedzenia, co jest powiązane z jego smakiem?

System receptorów węchu również wchodzi w interakcje z związkami chemicznymi w krwiobiegu, ale komórki generowane są wolniej niż komórki smakowe, więc nie atakują one ich tak bardzo. Powstają również z komórek macierzystych, ale proces ten trwa dłużej i jest bardziej skomplikowany, ponieważ komórki węchowe to faktycznie końce neuronów, bezpośrednio przesyłające sygnały do mózgu.

Jakie są skuteczne sposoby mogą wykorzystać pacjenci, by jedzenie stało się bardziej atrakcyjne ?

Mdłości wywoływane są pewnym rodzajem jedzenia, dlatego też nie jedzcie rzeczy, które regularnie spożywaliście przed chemioterapią. Jedzcie żywność, będącą tak zwanym „kozłem ofiarnym” — o nietypowych lub wyjątkowych smakach, której nie bylibyście w innym stanie zjeść. Może to skończyć się „nienawiścią” do nich, ale nie ma to znaczenia dla innych posiłków.

Jeśli problemem jest zmniejszenie apetytu, używajcie płynnych składników odżywczych by rozwiązać ten problem, wnikają one w pory smakowe — zwłaszcza, jeśli macie suchość w ustach.

Ogólnie rzecz biorąc jedzcie powoli i dużo żujcie, aby zwiększyć szansę na poczucie „zdrowych” smaków. Kwaśne smaki mają tendencję do łatwiejszego wnikania, więc np. cytryny mogą być używane do wzmocnienia smaku. W celu wzmocnienia zapachu, dodawajcie lotnych związków – ziołowych składników i płynnych przypraw.

Czy smak powraca po zakończeniu leczenia?

Po chemioterapii, gdy leki zostaną usunięte z organizmu, smak zwykle wraca po jakimś czasie. Odzyskiwanie smaku po radioterapii może trwać dłużej, nawet kilka miesięcy. Mogą również wystąpić trwałe uszkodzenia ślinianek. Pacjenci czasami muszą używać sztucznej śliny.

  1. http://www.scientificamerican.com/article/why-does-cancer-therapy-make-food-taste-terrible1/

Opracowała: Małgorzata Jabłońska

Korekta: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*