Co jedzą kosmonauci?

Erę załogowych lotów kosmicznych rozpoczął 27-letni radziecki kosmonauta – Jurii Gagrin, który 12 kwietnia 1961 roku odbył pierwszy lot po orbicie satelitarnej Ziemi[1]. Wydarzenie to rozpoczęło trwający do dziś międzynarodowy, kosmiczny wyścig. Ale czy ktoś zastanawiał się nad tym jak wygląda życie codzienne astronautów na promie kosmicznym? Jak spędzają wolny czas podczas długich, kosmicznych misji? Jak śpią? Co jedzą przemierzając kosmos? Nie ukrywam, że ostatnia kwestia zainteresowała mnie do tego stopnia, że postanowiłam poświęcić jej osobny artykuł.

co jedzą kosmonauci 1

Czytaj dalej

Zagadka chiralności – jak powstało życie?

Wiele związków niezbędnych do istnienia życia na Ziemi może występować w dwóch formach, które mają się do siebie jak odbicia lustrzane czy inaczej mówiąc jak lewa ręka do prawej ręki. Najciekawsze jest to, że życie wybiera zawsze tylko jedną z dwóch dostępnych opcji – np. wszystkie aminokwasy, z których zbudowane są białka występują w konfiguracji L („lewej”), a cukry budujące DNA czy RNA mają konfigurację D („prawą”). Można teoretycznie założyć, że byłoby możliwe „odwrotne” funkcjonowanie (np. aminokwasy D i cukry L), a jednak takich form życia nie ma. Dlaczego? Czy kiedyś istniały, ale z jakiegoś powodu wyginęły i zostały wyparte przez te obecnie panujące na Ziemi? Czemu w ogóle życie opiera się na takich cząstkach, a nie na prostych, symetrycznych związkach i jak organizmom udaje się syntezować w 100% jeden enancjomer, podczas gdy w laboratorium taki wynik pozostaje tylko w sferze marzeń?

Zagadka chiralności – jak powstało życie2

Czytaj dalej

Od E-papieru po E-książki

Pomysł elektronicznego papieru narodził się już w 1970 roku. Autorem terminu „e-papier” jak i jego wynalazcą jest Nicholas Sheridon, który w tamtym okresie pracował nad wyświetlaczami imitującymi kartkę papieru [1]. Jednakże szybki rozwój technologii ekranów ciekłokrystalicznych (LCD) na wiele lat opóźnił postęp w tym kierunku.

Od E-papieru po E-książki

Czytaj dalej

Orbitalne obserwatorium cz.3

W poprzednim artykule pisałem o gazach cieplarnianych, które są jednym z powodów globalnego ocieplenia. W nawiązaniu do niego chciałbym poruszyć kwestię pomiaru zawartości dwutlenku węgla w atmosferze z poziomu orbity. Jest to ważna kwestia, ponieważ okazało się, że dokładne badania klimatyczne nie są możliwe na powierzchni Ziemi.oco

Czytaj dalej

Dwutlenek węgla – niewidzialny sabotażysta cz.2

Głównym tematem wszelkich dyskusji, dotyczących globalnego ocieplenia, jest dwutlenek węgla. Nie jest to nic dziwnego, CO2 jest gazem bardzo nam bliskim, gdyż zajmuje ok. 5% objętości wydechu. Od czasów rewolucji przemysłowej, gdy ludzkość rozpoczęła spalanie paliw kopalnych, jego zawartość w atmosferze znacząco wzrosła. Jak widać na Rys. 1, poziom CO2 przez 650 000 lat, aż do roku 1950, nie przekroczył 300 ppm[1]. Od tego czasu wciąż rośnie i zbliża się do 400 ppm.

Evidence_CO2

Czytaj dalej

Globalne ocieplenie – morderca Waszych wnucząt cz.1

,,Globalne ocieplenie nie istnieje, bo dziś było mi zimno. Poza tym, świetne wiadomości: Głód na świecie skończony,  bo przed chwilą jadłem’’[1].

Liczba opinii, osądów, ocen, teorii i ,,faktów naukowych’’ na temat globalnego ocieplenia jest doprawdy ogromna. Inne nazwy tego zjawiska to: efekt cieplarniany, zmiana klimatu i ocieplenie klimatu. Podczas rozważań nad tym zagadnieniem, nasuwa się wiele nurtujących pytań: Czy klimat w ogóle się zmienia? Jeśli tak, to czy te zmiany są dla nas niebezpieczne?

global-warming-347499_1280

Czytaj dalej