Flawonole z kakao a pamięć osób starszych

Według zespołu naukowców, kierowanego przez dr Scott Small z Uniwersytetu w Kolumbii, flawonole – naturalnie występujące w roślinie kakaowca substancje bioaktywne mogą cofnąć utratę pamięci związaną z wiekiem u zdrowych osób starszych.

Flawonole z kakao a pamięć osób starszych

Od dawna wiadomo, że wraz z wiekiem może wystąpić spadek zdolności poznawczych, w tym uczenia się i zapamiętywania takich rzeczy jak imiona nowych znajomych czy nawet miejsca gdzie zaparkowaliśmy samochód lub zostawiliśmy klucze. Jest to normalne zjawisko, które pojawia się już na początku wieku dorosłego, ale zwykle nie ma żadnego znaczącego wpływu na jakość życia, dopóki człowiek nie przekroczy pięćdziesięciu czy sześćdziesięciu lat.

Badania przeprowadzone we wcześniejszych latach wykazały, że zmiany w części mózgu zwanej zakrętem zębatym, odpowiedzialnym za pamięć, są związane z wiekiem. Jednak wszystkie próby na ludziach do tej pory wykazały tylko związek korelacyjny, a nie przyczynowy.

W celu sprawdzenia, czy zakręt zębaty jest źródłem związanego z wiekiem spadku pamięci u ludzi, dr Small i jego koledzy testowali związki zwane kakaowymi flawonolami. Sprawdzali czy mogą one poprawić funkcjonowanie mózgu w tym regionie doprowadzając do poprawy pamięci.

Badanie wyglądało następująco:  37 zdrowych ochotników (50-69 lat) zostało losowo przydzielonych do grupy utrzymującej trzymiesięczną dietę o wysokiej zawartości flawonoli (900 mg flawonoli/dzień) lub diety o niskiej zawartości flawonoli (10 mg flawonoli/dzień).

Przed i po badaniu każdemu z uczestników przeprowadzono obrazowanie mózgu oraz testy pamięci. Polegało to na mierzeniu objętość krwi w zakręcie zębatym, badaniu metabolizmu i wykonywaniu testów polegających na 20 minutowych ćwiczeniach rozpoznawania, zaprojektowanych do oceny typu pamięci kontrolowanej przez zakręt zębaty, wzorów.

„Podczas obrazowania mózgu, zauważalne było polepszenie funkcji w zakręcie zębatym u tych, spośród badanych, którzy spożywali napoje o wysokiej zawartości flawonoli, „powiedział dr Adam Brickman z Instytutu Badań nad Chorobą Alzheimera i Starzeniem Mózgu Uniwersytetu w Kolumbii, który jest pierwszym autorem pracy opublikowanej w Journal Nature Neuroscience [1] . Również w teście pamięci lepiej wypadała grupa, będaca na diecie z wysoką zawartością flawonoli. Zaskakujące było to, że u uczestników posiadający na początku badania pamięć typowego 60-latka, już po trzech miesiącach widoczna była poprawa pamięci, będąca na poziomie 30- lub 40-latka.

Naukowcy podkreślają, że produkt stosowany w badaniu – napój zawierający kakaowe flawonole przygotowany specjalnie dla celów badawczych przez firmę spożywczą Mars Inc.- to nie to samo, co czekolada i ostrzegają przed spożywaniem dużych ilości czekolady w celu uzyskania podobnych efektów.

  1. Adam M Brickman et al. Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience, published online October 26, 2014; doi: 10.1038/nn.3850
  2. http://www.sci-news.com/medicine/science-cocoa-flavanols-memory-loss-adults-02234.html

Opracowała: Anna Marczewska

Korekta: Maciej Bielak-Wolanin

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*