Geny odpowiedzialne za nawyk picia kawy

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Znajomość czynników przyczyniających się do jej konsumpcji i fizjologicznych skutków zażywania może w znaczny sposób przyspieszyć budowę i interpretację badań klinicznych na temat kawy i kofeiny. Czynniki genetyczne mogą być szczególnie ważne, ponieważ oferują analizę potencjalnych skutków zdrowotnych wynikających z picia kawy.

Geny odpowiedzialne za nawyk picia kawy

Rys.1 Ziarna kawy

Zespół naukowców, którzy są częścią „Coffee and Caffeine Genetics Consortium” zidentyfikował sześć nowych wariantów genetycznych powiązanych ze zwyczajem picia kawy. Genetyka od dawna podejrzewa udział indywidualnych różnic w odpowiedzi organizmu na spożycie kawy. Jednak identyfikacja konkretnych wariantów genetycznych była wyzwaniem. Poprzednie badania pozwoliły na rozpoznanie tylko dwóch wariantów związanych z konsumpcją kawy – w pobliżu genów CYP1A2[1] (cytochrom P450 1A2 – odpowiedzialny za ok. 95% metabolizmu kofeiny u ludzi) i AHR[2] (arylowy receptor węglowodorowy, odgrywający rolę w regulacji ekspresji genów docelowych, w tym CYP1A1 i CYP1A2).

Meta – analiza genomu osób regularnie spożywających kawę (filiżanka dziennie) objęła 130 tys. przypadków pochodzenia europejskiego i afro-amerykańskiego. Potwierdziła ona związek z AHR i CYP1A2 oraz wskazała sześć nowych wariantów genetycznych, które nie zostały wcześniej powiązane z nawykiem picia kawy. Naukowcy zidentyfikowali dwa warianty, które zostały przypisane do genów zaangażowanych w metabolizm kawy: POR i ABCG2. Dwa warianty genów zidentyfikowano przy BDNF i SLC6A4, które potencjalnie mogą wpływać na efekt satysfakcji wywołany kofeiną. Dwa inne – w pobliżu GCKR i MLXIPL, zaangażowane w metabolizm glukozy i lipidów – wcześniej nie były powiązane z metabolizmem lub neurologicznymi skutkami spożycia kawy.

Współautor pracy, opublikowanej w Molecular Psychiatry[3], dr Marylin Cornelis (Harvard School of Public Health, Boston) uważa, że „badania mogą pozwolić na identyfikację grupy osób, która najprawdopodobniej odniesie korzyści zdrowotne ze zwiększenia lub zmniejszenia spożycia kawy” oraz twierdzi, że „podobnie jak w poprzednich analizach genetycznych, tj. palenia tytoniu i spożywania alkoholu, badania takie służą jako przykład, jak genetyka może wpływać na niektóre codziennie zachowania”.

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/1544
  2. http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(10)00957-1/abstract?referrer=http%3A%2F%2Fwww.sci-news.com%2Fgenetics%2Fscience-genetic-variants-habitual-coffee-drinking-02193.html
  3. Genome-wide meta-analysis identifies six novel loci associated with habitual coffee consumption, Nature 2014, http://www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp2014107a.html

Opracował: Łukasz Kurach

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*