Naukowcy z Uniwersytetu Georgia odkryli, że związek zawarty w popularnym napoju, może przeciwdziałać szkodliwym skutkom bycia otyłym.
W artykule opublikowanym niedawno w Pharmaceutical Research[1], badacze odkryli, ze kwas chlorogenowy lub CGA, znacznie zmniejsza insulinooporność i gromadzenie się tłuszczu w wątrobie myszy, których dieta opierała się na produktach wysokotłuszczowych.
„Wyniki wcześniejszych badań wskazywały, że spożycie kawy może obniżyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia” powiedział doktor Yongjie Ma, pracownik naukowy w Uniwersytecie Georgia. Zainteresowania naukowców wzbudziły też warzywa i owoce zawierające CGA, np. pomidory, jabłka i jagody.
Przez ostatnie 20 lat nastąpił gwałtowny wzrost otyłości w Stanach Zjednoczonych. Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom ponad jedna trzecia dorosłych i około 17% dzieci jest otyłych. Roczne koszty związane ze skutkami tej przypadłości sięgają aż 147 miliardów dolarów.
Skutkami otyłości, oprócz przyrostu masy ciała, są zwiększona insulinooporność i akumulacja tłuszczu w wątrobie. Nieleczone zaburzenia mogą prowadzić do cukrzycy i wpłynąć na uszkodzenie wątroby.
W celu sprawdzenia efektów terapeutycznych CGA, naukowcy stosowali u myszy wysokotłuszczową dietę, jednocześnie wstrzykując im kwas chlorogenowy dwa razy w tygodniu.
Wyniki badań były zachwycające. Nie zaobserwowano przyrostu masy ciała, utrzymał się prawidłowy poziom cukru we krwi, a funkcje wątroby nie zostały zaburzone.
„CGA jest silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza stan zapalny” powiedział Ma, pracujący w laboratorium profesor Dexi Liu na wydziale nauk farmaceutycznych i biomedycznych. „Wiele dowodów wskazuje, że choroby związane z otyłością są spowodowane przewlekłym stanem zapalnym. Kontrolując to, możemy zmniejszyć negatywne skutki nadmiernego przyrostu masy ciała”.
Mimo tego należy pamiętać, że badany związek nie jest lekarstwem na wszystko. Właściwa dieta i regularne ćwiczenia to wciąż najlepsze metody na walkę z otyłością.
Dawki CGA podawane myszom były znacznie większe, niż te przyjmowane przez ludzi w wyniku regularnego spożywania kawy lub diety bogatej w warzywa i owoce.
Naukowcy są jednak pewni tego, ze ich badania mogą tworzyć fundament dla tych, którzy potrzebują dodatkowej pomocy. W planach jest prowadzenie dalszych eksperymentów, mających na celu stworzenie preparatu na bazie CGA, nadającego się do spożycia przez ludzi.
„Nie sugerujemy, że powinniśmy zacząć pić więcej kawy, aby uchronić się przed otyłością” twierdzi Ma. „Sądzę jednak, że możemy być w stanie stworzyć użyteczną terapię z wykorzystaniem kwasu chlorogenowego”.
- Yongjie Ma, Mingming Gao, Dexi Liu. Chlorogenic Acid Improves High Fat Diet-Induced Hepatic Steatosis and Insulin Resistance in Mice. Pharmaceutical Research, 2014; DOI: 10.1007/s11095-014-1526-9
- http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141114124907.htm
Opracowała: Angelika Chudzik
Korekta: Maciej Bielak-Wolanin