Korzyści z karmienia piersią

Moment narodzin to początek „pięknej” relacji pomiędzy dzieckiem, a miliardami mikrobów. Mikroskopijne organizmy już wkrótce skolonizują przewód pokarmowy małego człowieka.

Według naukowców UNC School of Medicine oraz UNC College of Arts and Sciences dieta dziecka w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia ma ogromny wpływ na skład, różnorodność i stabilność mikrobiomu jelit. Z kolei czynniki te wpływają na zdolność dziecka do przejścia ze spożywania mleka do pokarmów stałych. Ponadto mogą mieć długotrwałe skutki zdrowotne.

Korzyści z karmienia piersią 1

Rys. 1 Niemowlę

„Z badań wynika, że dzieci które karmione są wyłącznie mlekiem matki posiadają mikroorganizmy lepiej wspomagające wprowadzenie pokarmów stałych,” stwierdził adiunkt na Wydziale Biologii Komórki i Fizjologii, dr Andrea Azcarate-Peril. Badaczom udało się ustalić, że dzieci karmione sztucznymi środkami mlekozastępczymi trudniej przystosowują się do pokarmów stałych, niż ich rówieśnicy karmieni wyłącznie piersią. Oprócz tego mikroby pochodzące ze sztucznych środków mogą wpływać na częstsze bóle brzucha oraz kolki u niemowląt.

Odkrycie to może przyczynić się do wzrostu świadomości między innymi wśród rodziców. Dobry mikrobiom odgrywa ważną rolę we wsparciu trawienia w naszym organizmie oraz wspomaga walkę z patogenami.

„Badanie to potwierdza zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, która rekomenduje karmienie niemowląt piersią w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia. Tylko karmienie piersią dziecka pomaga w bezpośrednim, swobodnym przejściu do pokarmów stałych,” powiedziała dr Amanda Thompson, profesor na Wydziale Antropologii.

W badaniu pobrano próbki kału oraz szereg informacji na temat diety i zdrowia dziewięciorga dzieci pomiędzy 2 tygodniem, a 14 miesiącem życia. Zespół naukowców zastosował genomowe techniki sekwencjonowania materiału genetycznego z próbek kału w celu ustalenia pochodzenia oraz funkcji bakterii zasiedlających jelita niemowląt. Analiza ta wykazała, że istniały wyraźne różnice w składzie mikrobiomu niemowląt w ciągu pierwszych miesięcy ich życia w zależności od sposoby ich karmienia. To odkrycie jest zgodne z wcześniejszymi badaniami.

Badaczy zaskoczyły drastyczne różnice w składzie genetycznym poszczególnych próbek kału. Naukowcy odkryli zróżnicowane ilości około 20 enzymów bakteryjnych u dzieci karmionych wyłącznie piersią, w porównaniu do niemowląt karmionych piersią, które otrzymywały już pokarm stały. Oznacza to, że niektóre nowe gatunki bakterii zaczęły odgrywać istotną rolę we wspomaganiu przetwarzania nowych rodzajów żywności. U niemowląt karmionych zarówno mlekiem zastępczym oraz mlekiem matki, a następnie przestawionym na pokarm stały, próbki wykazały około 230 enzymów bakteryjnych. Wskazuje to na dużo bardziej dramatyczne zmiany w składzie mikroflory jelitowej dzieci.

Mikrobiom dzieci karmionych wyłącznie piersią zazwyczaj jest mniej zróżnicowany, a dominującym rodzajem jest Bifidobacterium. Są to bakterie uważane za niezwykle korzystne dla trawienia. Niemowlęta karmione mieszanką mleka oraz sztucznych produktów wykazywały znacznie niższy odsetek bakterii Bifidobacterium.

Korzyści z karmienia piersią 2

Rys. 2 Pałeczki Bifidobacterium animalis

Badanie to sugeruje, że skład mikrobiomu jelitowego ma ogromny wpływ na zdolności trawienne dziecka w krótkim czasie oraz może wpływać długofalowo na zdrowie malucha. Chociaż badania są na wstępnych etapach, udało się ustalić pozytywny wpływ mikrobiomu na otyłość, alergie i różnorodne problemy żołądkowo-jelitowe np. zespół drażliwego jelita.

Naukowcy podkreślają, że badanie to przynosi nam dodatkową wiedzę na temat rozwoju mikrobiomu jelit człowieka na początku jego wzrostu i rozwoju. Badacze podkreślają, że okres ten ma kluczową rolę dla zdrowia malucha na początku jego życia, jak również wpływa na przyszłe zdrowie dziecka. Naukowcy dodatkowo porównywali skład mikrobiomu dzieci uczęszczających do przedszkola oraz tych, które pozostawały w domu. U dzieci przedszkolnych wykryto dużą różnorodność zbiorowisk mikroorganizmów ogólnych.  Ciągle jednak głównym parametrem zróżnicowania mikrobiomu były praktyki karmienia maluchów.

1. Amanda L. Thompson, Andrea Monteagudo-Mera, Maria B. Cadenas, Michelle L. Lampl and M. A. Azcarate-Peril. Milk- and solid-feeding practices and daycare attendance are associated with differences in bacterial diversity, predominant communities, and metabolic and immune function of the infant gut microbiomeFrontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2015 DOI: 10.3389/fcimb.2015.00003

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150205174625.htm

Opracował: Karol Madejczyk

Korekta: Ilona Sadok

 

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*