Kurkuma poprawia naszą pamięć

Dodanie tylko jednego grama kurkumy do posiłku może wyraźnie poprawić ludzką pamięć. Szczególnie ważne jest to dla osób cierpiących na cukrzycę, u których może wystąpić ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych. Coraz szybsze starzenie się ludności na świecie może zwiększać odsetek zachorowań na to schorzenie. Sama cukrzyca natomiast może powodować wystąpienie objawów demencji.

Kurkumina

Rys.1 Forma ketonowa kurkuminy – związku występującego w kurkumie

Wczesna diagnoza i pierwsza faza leczenia są niezwykle ważne. Umożliwiają bowiem zahamowanie postępów choroby oraz ograniczenie jej niekorzystnego wpływu na organizm. Badaniami w tym kierunku zajmował się emerytowany profesor Mark Wahlqvist z Monash Asia Institute w Monash University.

Profesor Wahlqvist prowadził je w ostatnim czasie na Tajwanie. Zajmował się testami pamięci osób powyżej 60. roku życia, u których zdiagnozowano niedawno stan przedcukrzycowy.

„Pamięć robocza jest powszechnie uważana za jedną z najważniejszych zdolności ludzkiego umysłu. Ma ona kluczowe znaczenie w planowaniu, rozwiązywaniu problemów i wyciąganiu wniosków”, powiedział profesor Wahlqvist.

W badaniu klinicznym kontrolowanym placebo, pacjentom podawano jeden gram kurkumy do lekkiego śniadania złożonego z białego pieczywa. Pamięć robocza pacjentów była badana przed i kilka godzin po posiłku.

„Okazało się, że tak niewielki dodatek kurkumy był w stanie poprawić zdolność pamięci w ciągu sześciu godzin”, stwierdził profesor.

Kurkuma jest szeroko stosowaną przyprawą w kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza kurkuminie. Kurkumina jest specyficznym związkiem chemicznym, występującym w kurkumie w ilości od 3 do 6%. Kurkumina zbudowana jest z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla i jest przeciwutleniaczem polifenolowym.

W badaniach doświadczalnych udało się ustalić, że związek ten ma właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia demencji.

„Wyniki naszych badań są zgodne z tymi obserwacjami. Dodatkowo zauważyliśmy wpływ kurkuminy na funkcje poznawcze, co jest związane z zaburzeniami metabolizmu energetycznego i odporności na insulinę.”

Opracowanie zostało zamieszczone w Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition[1]. W badania nad kurkumą zaangażowanych jest kilkanaście instytutów badawczych na Tajwanie.

  1. Meei-Shyuan Lee, Mark L Wahlqvist, Yu-Ching Chou, Wen-Hui Fang, Jiunn-Tay Lee, Jen-Chun Kuan, Hsiao-Yu Liu, Ting-Mei Lu, Lili Xiu, Chih-Cheng Hsu, Zane B Andrews, Wen-Harn Pan. Turmeric improves post-prandial working memory in pre-diabetes independent of insulin. Asia Pac J Clin Nutr., 2014;23 DOI:10.6133/apjcn.2014.23.4.24
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141118110009.htm

Opracował: Karol Madejczyk

Korekta: Ilon Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*