Kwasy omega-3 zmniejszają głód nikotynowy

Suplementacja kwasami omega-3 ogranicza głód nikotynowy i zmniejsza liczbę wypalanych papierosów – sugerują nowe badania. „Substancje i leki stosowane obecnie, które mają pomóc ludziom ograniczyć i rzucić palenie, nie są zbyt skuteczne i powodują wiele negatywnych skutków, z którymi niełatwo jest sobie poradzić. Wyniki tego badania wskazują, że kwasy omega-3, czyli niedrogi i łatwo dostępny suplement diety, nie przynosi żadnych efektów ubocznych, a znacznie zmniejsza chęć palenia,” powiedział jeden z autorów badania dr Sharon Rabinovitz Shenkar.

Kwasy Omega-3 zmniejszają głod nikotynowy 1

Rys.1 Suplement diety zawierający kwasy Omega-3

Długotrwałe narażenie na substancje toksyczne pochodzące z dymu tytoniowego jest główną przyczyną dysfunkcji płuc i systemów odpornościowych, zaburzeń układu krążenia i układu immunologicznego. Ponadto palenie obniża poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych w mózgu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3. Niedobór kwasów omega-3 szkodzi strukturze komórek nerwowych i przerywa przewodnictwo nerwowe w obszarach mózgu zaangażowanych w uczucie przyjemności i satysfakcji. Obszary te są niezbędne do podejmowania decyzji, a to bardzo ważne w procesie rozwoju. Prowadzi to bezpośrednio do utrzymania uzależnienia i niezdolności do rzucenia palenia. 

444px-ALAnumbering.svg

Rys.2 Kwas α-linolenowy – przykład kwasu tłuszczowego typu omega-3

Badaniu poddano czterdziestu ośmiu palaczy w wieku od osiemnastu do czterdziestu pięciu lat, którzy palili co najmniej dziesięć papierosów dziennie.  Średni wiek uczestników badania wynosił 29 lat, a średni wiek rozpoczęcia palenia plasował się poniżej 18. roku życia. Oznacza to, że ochotnicy palili średnio 11 lat.

Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: jedna grupa otrzymywała kapsułki z kwasami Omega-3, druga grupa zamiast tego przyjmowała  placebo. Badani zostali poproszeni o zażywanie pięciu kapsułek dziennie przez trzydzieści dni. W sumie przyznali się oni do przyjęcia 94 % kapsułek. Na żadnym etapie eksperymentu nie proszono o zaprzestanie palenia.

Ochotę na nikotynę i jej spożycie naukowcy oceniali za pomocą specjalnych skal. Określano różne aspekty tych zjawisk, takie jak brak kontroli nad paleniem czy przewidywaną ulgę związaną z paleniem. Pomiary przeprowadzano przed rozpoczęciem studium, po 30 dniach zażywania kapsułek i po miesiącu od zakończenia suplementacji.

Przed każdym testem ochotnicy przez 2 godziny powstrzymywali się od palenia, a następnie prezentowano im bodźce wyzwalające ochotę na palenie.

Na początku studium nie występowały różnice między grupami. Po miesiącu palacze zażywający omega-3 ograniczyli liczbę wypalanych papierosów średnio o 2 sztuki, co daje ograniczenie palenia o około 11 procent. Odnotowano też znaczący spadek ochoty na zapalenie. Po miesiącu od zakończenia eksperymentu, zachcianki nikotynowe nieco się nasiliły, ale nadal były znacznie niższe niż na początku.

W grupie zażywającej placebo w ciągu analizowanych 60 dni nie stwierdzono żadnych znaczących zmian, ani w zakresie zachcianek, ani liczby wypalanych papierosów.

Według dr Rabinovitz Shenkar, wyniki badań jednoznacznie potwierdzają, że zażywanie kwasów  Omega-3 może pomóc palaczom regulować swoje uzależnienie i zmniejszyć ilość wypalanych przez nich papierosów. Dalsze analizy wykażą, czy Omega-3 będą również skuteczne w powstrzymaniu palenia.

  1. S. Rabinovitz. Effects of omega-3 fatty acids on tobacco craving in cigarette smokers: A double-blind, randomized, placebo-controlled pilot studyJournal of Psychopharmacology, 2014; 28 (8): 804 DOI: 10.1177/0269881114536477
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141106101903.htm

Opracowała: Anna Skorupa

Korekta: Karol Madejczyk

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*