Jak wynika z badań prowadzonych na Uniwersytecie Loyola w Chicago, nadużywanie alkoholu u młodych, zdrowych osób powoduje znaczne zaburzenia systemu odpornościowego.
Uczestnicy badania, w zależności od wagi, wypijali cztery lub pięć kieliszków wódki. Dwadzieścia minut po osiągnięciu szczytowego zatrucia, ich układ odpornościowy gwałtownie przyspieszył swą pracę. Po dwóch i pięciu godzinach od maksymalnego zatrucia, ich system immunologiczny stał się mniej aktywny niż na trzeźwo.
Rys. 1 Nadużywanie alkoholu zmniejsza odporność immunologiczną organizmu
Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko upadków, oparzeń, ran postrzałowych, wypadków samochodowych i innych urazów. Jedna trzecia pacjentów po urazach posiada alkohol we krwi.
Oprócz zwiększenia ryzyka wystąpienia urazów, nadmierne spożywanie alkoholu osłabia zdolność organizmu do wyzdrowienia. Poprzednie badania wykazały, na przykład, że nadużywanie alkoholu opóźnia gojenie ran, zwiększa utratę krwi i powoduje u pacjentów większą podatność na zapalenie płuc i zakażenia od cewników. Badania prowadzone przez dr Afshar’a przedstawiają inne potencjalnie szkodliwe skutki pijaństwa.
Dr Afshar jest pulmonologiem, lekarzem intensywnej terapii i epidemiologiem. Jest także adiunktem w Zakładzie Pulmonologii i Intensywnej Terapii oraz na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Loyola w Chicago.
Osoby spożywające alkohol rozumieją, jak upicie się zmienia zachowanie człowieka. „Mniejsza jest jednak świadomość wystąpienia szkodliwych skutków w innych obszarach takich, jak układ odpornościowy,” mówi dr Elizabeth Kovacs, współautor badania i dyrektor Alcohol Research Program Loyoli.
Narodowy Instytut Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu definiuje nadużywanie alkoholu jako wypicie takiej ilości napoju, jaka powoduje osiągnięcie lub przekroczenie zawartości alkoholu we krwi o 0,08 promila limitu umożliwiającego prowadzenie samochodu. Dzieje się tak zazwyczaj po czterech drinkach u kobiet lub pięciu u mężczyzn, spożytych w ciągu dwóch godzin. Jeden na sześciu dorosłych Amerykanów wypija alkohol około cztery razy w miesiącu. Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobie upijanie się jest bardziej powszechne wśród młodych osób w wieku od 18 do 34.
Rys. 2 Za dawkę śmiertelną uważa się 8 g czystego etanolu na 1 kg wagi ciała (około 5 promili)
Dr Afshar prowadził badanie, którym objęto osiem kobiet i siedmiu mężczyzn z medianą wieku wynoszącą 27 lat. Każdy wolontariusz pił wystarczająco dużo kieliszków wódki – zwykle cztery lub pięć – do osiągnięcia stanu upojenia alkoholowego. Dr Afshar i współpracownicy pobrali próbki krwi po 20 minutach, dwóch i pięciu godzinach od zatrucia, ponieważ są to momenty, kiedy pacjenci pod wpływem alkoholu przybywają zazwyczaj do szpitali w celu leczenia urazów związanych z alkoholem.
Próbki krwi wykazały, że 20 minut od chwili zatrucia aktywność układu odpornościowego została zwiększona. Wystąpiło wyższe stężenia trzech typów białych krwinek: leukocytów, monocytów i komórek NK, które są kluczowymi składnikami układu immunologicznego. Podwyższony był również poziom białek zwanych cytokinami, które stymulują układ odpornościowy do pracy.
Dwie i pięć godzin od momentu zatrucia zaobserwowano efekt odwrotny: mniej krążących monocytów i komórek NK oraz wyższy poziom różnych rodzajów cytokin, które sygnalizują , że układ odpornościowy stał się mniej aktywny.
Dr Afshar zamierza porównać pracę systemu odpornościowego u osób po spożyciu alkoholu i pacjentów nie posiadających alkoholu we krwi. Dokona pomiaru immunologicznych znaczników z każdej grupy badanych, i porówna ich wyniki, w tym uszkodzenie płuc, niewydolność narządów i śmierć.
- Majid Afshar, Stephanie Richards, Dean Mann, Alan Cross, Gordon B. Smith, Giora Netzer, Elizabeth Kovacs, Jeffrey Hasday. Acute Immunomodulatory Effects of Binge Alcohol Ingestion. Alcohol, 2014; DOI:10.1016/j.alcohol.2014.10.002
- http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141229092606.htm
Opracowała: Agnieszka Krawczyk
Korekta: Anna Marczewska