Skoki spadochronowe, Bungee, skysurfing to nieliczne ze sportów, które skutecznie podnoszą poziom adrenaliny we krwi. Ale żeby poczuć dreszczyk emocji nie trzeba być wyjątkowo wysportowanym. Wystarczy spróbować jedno z dań z poniższej listy. Świadomość, że może być to nasz ostatni posiłek przyprawi nas o gęsią skórkę.

Rys. 1 Sannakji

Rys. 2 Fugu (Rozdymka) zawiera silną truciznę tetrodotoksynę. Jedna ryba zawiera tyle toksyny, że może zabić 30 dorosłych osób[4]

Rys. 3 Przyjęcie śmiertelnej dawki tetrodotoksyny powoduje paraliż mięśni i pacjent umiera na skutek uduszenia
|
Fugu
Fugu (rozdymka) to niezwykle niebezpieczny japoński przysmak. Danie przygotowane z tej rybki można scharakteryzować następująco: niezwykle smaczne, ekstremalnie niebezpieczne i bardzo drogie. Ze względu na dużą zawartość tetrodotoksyny jedzenie fugu to dosłowny taniec ze śmiercią. Toksyna gromadzi się w narządach rozrodczych i wątrobie ryby. Kucharz musi zachować szczególną ostrożność podczas ich usuwania, aby tetrodotoksyna nie dostała się do mięsa. Jeśli zrobi to niestarannie – prawdopodobnie zapłaci za swój błąd życiem, gdyż zgodnie z tradycją kucharz, próbuje potrawy z rozdymki w obecności klienta. Niektórzy japońscy mistrzowie kuchni specjalnie zachowują niewielkie ilości toksyny, aby klient rozkoszował się delikatnym mrowieniem języka, czy doznał chwilowego jego zdrętwienia[1,2].
Kilka ciekawostek odnośnie fugu:
- Cesarz Japonii ma oficjalny zakaz spożywania fugu.
- Tetrodoksyna zawarta w fugu jest około 1000 razy bardziej zabójcza niż cyjanek.
- Jądra fugu uważane są za afrodyzjak[1].
- Prowadzono badania nad zastosowaniem tetrodotoksyny jako potencjalnego leku wspomagającego leczenie uzależnień od heroiny i opiatów[3].
- Danie z fugu kosztuje około 200$[4].
|
Rys. 4 Bligia pospolita swoją nazwę zawdzięcza kapitanowi Blighonowi, który sprowadził ją z Zachodniej Afryki

Rys. 5 Owoc Ackee
|
Owoc Ackee
Ackee (Bligia pospolita) to owoc będący wizytówką Jamjki. Czerwone owoce Ackee zawierają po 3-4 duże, czarne pestki otoczone żółtym miąższem. Po otwarciu owocu, światło słoneczne niszczy zawartą w Ackee toksynę (hipoglicynę A i B), dlatego należy spożywać jedynie dojrzałe owoce. Objawy zatrucia to wymioty i bóle brzucha[5,6].
Kilka ciekawostek odnośnie Ackee:
- Ackee podawane z solonym dorszem (z ang. ackee and saltfish) stanowi potrawę narodową Jamjki[5].
- Jamajska choroba wymiotna to zespół objawów zatrucia wywołanego spożyciem niedojrzałych owoców Ackee[6].
|

Rys. 6 Żaba rycząca (żaba byk, z ang. Bullfrog)
|
Wielka żaba rycząca
Tą żabką zajadają się mieszkańcy Namibii mimo, że jej skóra i organy wewnętrzne zawierają toksyny. Szczególnie popularne są udka owej żabki, choć niektórzy Namibijczycy spożywają ją w całości pozbywając się jedynie organów zawierających truciznę powodującą niewydolność wątroby. Spożycie kilku takich żabek może zakończyć się śmiercią. Dla bezpieczeństwa najlepiej spożywać jedynie młode żabki w określonej porze roku[2,7].
Kilka ciekawostek odnośnie żaby ryczącej:
- Podobno wyłożenie dna garnka suchym drewnem pozwala zneutralizować działanie toksyny zawartej w żabie ryczącej.
- Żaba wydaje niski, głęboki dźwięk przypominający buczenie byka.
- Żaba byk jest kanibalem – samice z tego gatunku okazjonalnie pożywiają się pilnowanymi przez siebie kijankami[8].
|

Rys. 7 Sannakji kosztuje około 5$
|
Sannakji
Młode ośmiorniczki ćwiartowane na małe kawałeczki, kiedy są jeszcze żywe i natychmiastowo zjadane w szczególności przez koreańskich smakoszy. Przyssawki surowych macek są nadal aktywne – oznacza to, że poruszają się w ustach i przyklejają do podniebienia. Równocześnie mogą przyssać się do gardła jedzącego, który może zakrztusić się na śmierć. Dlatego też, jeśli odważysz się skosztować tego specjału, pamiętaj o dokładnym żuciu pokarmu i powolnym jego przełykaniu[2].
|

Rys. 8 Danie z małpiego mózgu wystawione w Tao Heung Muzeum Kultury Żywności w Hong Kongu
|
Małpi mózg
Podawany jest w wersji na surowo, gotowany lub pieczony. Na surowo, często spożywany jest bezpośrednio z czaszki zabitego zwierzęcia. Szczególnie niehumanitarna jest praktyka jedzenia świeżego mózgu żyjącej małpy! Ze względu na wyjątkowe okrucieństwo tego precedensu, owe nietypowe danie zostało zakazane w Chinach, choć nadal bogacze mogą je zamówić w Guangdong. Zjadanie małpiego mózgu może powodować chorobę Creutzfelda-Jakoba lub nieuleczalne schorzenia neurologiczne[9,10].
Ciekawostka:
- Indonezyjczycy uważali, że jedząc małpi mózg można uleczyć impotencję.
|
Rys. 9 Meduza
|
Meduza z Echizen
Te ważące około 200 kg morskie kolosy serwowane są na talerzach japończyków. Meduzy stanowiły istotny problem dla rybaków z Echizen, gdyż pożerały ogromne ilości tuńczyków. Jednakże Japończycy znaleźli na nie proste remedium – serwują je jako delikatesy. Oczywiście to, czy przeżyjemy ową degustację zależy jedynie od mistrza kuchni, który musi staranie przygotować meduzę, pozbywając się trujących części[11].
|
Rys. 10 Srebrnopaski Blaasop (zdjęcie autorstwa Elbadil)
|
Srebrnopaski Blaasop
Owa rybka serwowana jest na stołach mieszkańców Morza Indyjskiego, którzy są mistrzami w usuwaniu toksycznych części ryby (w szczególności wątroby, organów rozrodczych oraz skóry). Niewłaściwe jej przygotowanie przed ugotowaniem może skutkować paraliżem lub powodować problemy z oddychaniem u ludzi.
|
Rys. 11 Maniok sprzedawany na targowisku
|
Maniok
Maniok stanowi podstawowy produkt żywnościowy w szczególności w Afryce ze względu na dużą zawartość węglowodanów i witamin. Należy pamiętać, że liście i korzenie tej rośliny zawierają bardzo groźną toksynę – cyjanek. Dlatego jeśli chcemy dłużej pożyć, musimy pamiętać o starannym umyciu i przygotowaniu manioku.
|
Aby poczuć trochę adrenaliny na języku nie musimy ruszać się z Polski. Również i w naszym kraju możemy zjeść coś co może pogorszyć nasz stan zdrowia, a nawet zagwarantować nam bliskie spotkanie ze śmiercią. Wystarczy np. zjeść surowe owoce bzu czarnego, czy spróbować przetworów z jego owoców, które były gotowane przez dłuższy czas w otwartym naczyniu by odczuć silne objawy zatrucia. Dzieje się tak, gdyż cała roślina bzu czarnego (oprócz dojrzałych owoców) zawiera glikozydy cyjanogenne, które w organizmie ludzkim przekształcane są do kwasu pruskiego[12]. W przydomowym ogródku szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na rabarbar, rośliny strączkowe, a nawet ziemniaki. Liście rabarbaru zawierają kwas szczawiowy, który z jonami wapnia przekształca się do nierozpuszczalnego szczawianu, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Nadmierne spożywanie liści tej rośliny może być przyczyną kamienicy nerkowej lub niedoboru wapnia w organizmie[13]. Jeśli nabierzesz ochotę na fasolkę po bretońsku, to pamiętaj o starannym jej ugotowaniu. Otóż surowe ziarna czerwonej fasoli zawierają lektyny, które mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną, czy zaburzać mechanizmy sterujące apetytem. 24-godzinne moczenie fasoli i około 20 minutowe gotowanie powinno wystarczyć aby pozbyć się lektyny z naszego posiłku[14]. Jeśli nie chcemy mieć biegunki ani wymiotować po zjedzeniu gotowanych ziemniaczków, to lepiej starannie je obierzmy. Pod wpływem działania światła słonecznego skórka ziemniaka robi się zielona i zaczynają wyrastać z niego kiełki. Jest to związanie z gromadzeniem się toksycznej substancji – solaniny. Wystarczy odciąć zieloną skórkę i pozbyć się kiełków aby ziemniak był bezpieczny do spożycia[15].
Rys. 12 Około 1% populacji odczuwa skutki silnej alergii po spożyciu orzeszków ziemnych
|
Rys. 13 Picie ponad 4 filiżanek kawy dziennie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 50%
|
Rys. 14 Hot dogi mimo, że nie zawierają żadnych toksyn statystycznie to śmiercionośne przekąski (zgodnie z danymi Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej 17% dzieci poniżej 10 roku życia umarło na skutek zadławienia się hot dogiem)
|
Rys. 15 Trinidad Moruga Scorpion – najostrzejsza papryczka świata – po jej spożyciu zdarzają się przypadki omdleń, hospitalizacji, a nawet śmierci[16]
|
Powszechnie wiadomo, że wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, a to czy odczujemy efekty uboczne zależy przede wszystkim od spożytej dawki domniemanej trucizny (odsyłam do artykułu Maćka Bielaka-Wolanina ,,Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest„). Tak więc lista niebezpiecznych dań, przekąsek, napojów jest znacznie dłuższa :). Tym mało optymistycznym akcentem kończę swój felieton i życzę smacznego!
- http://facet.interia.pl/kuchnia/news-najbardziej-zabojcze-danie-na-swiecie-odwazysz-sie,nId,644347
- http://www.businessinsider.com/the-most-dangerous-foods-in-the-world-2015-10
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Tetrodotoksyna
- http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1967235_1967238_1967227,00.html
- https://annajamaica.wordpress.com/2011/05/23/ackee/
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Jamajska_choroba_wymiotna
- http://scribol.com/lifestyle/5-deadly-dishes-from-around-the-world
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Buczek_po%C5%82udniowoafryka%C5%84ski
- http://www.monkeyland.co.za/unacceptable-practice-of-eating-monkey-brains_article_op_view_id_615
- http://www.china-underground.com/magazine/7-animals-eaten-alive-in-china-graphic-content
- http://joemonster.org/art/10599
- http://www.papugi.dt.pl/PCI/artykuly/PCICzarnyBez.asp
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_szczawiowy
- http://paleosmak.pl/odzywianie/fakty-i-mity/rosliny-straczkowe/
- http://www.obiadujemy.pl/7-zdrowych-warzyw-i-owocow-ktore-moga-byc-tez-trujace/
- http://www.geekweek.pl/aktualnosci/15338/zjedzenie-tej-papryczki-grozi-smiercia
Opracowała: Ilona Sadok