Niezwykle dokładny test diagnozujący alergię na orzechy

Uczulenia na orzechy ziemne są uważane za jedne z najbardziej poważnych alergii pokarmowych. Czasami mają one nawet skutki śmiertelne, a ich ostrość i stopień zaawansowania może zmieniać się i rosnąć z upływem czasu. Aby zdiagnozować taką alergię, potrzebne jest połączenie historii choroby z analizami medycznymi, co jednak często nie jest wystarczającym narzędziem do oceny stopnia alergii.

James Rusling z Uniwersytetu w Connecticut i jego współpracownicy stworzyli niezwykle dokładny test eliminujący przedstawiony problem.

Niezwykle dokładny test diagnozujący alergię na orzechy

Stworzony przez nich, powierzchniowy rezonans plazmowy (z ang. surface plasmon resonance, SPR), jest pierwszym tego typu urządzeniem, które dokonuje pomiarów biorąc pod uwagę zarówno determinanty węglowodanowe jak i peptydowe, pochodzące z glikoproteiny Arachis hypogaes h2 (Ara-h2). Ara-h2 jest najsilniejszym alergenem z rodziny Arachis hypogaes, czyli głównej grupy alergenów orzechów.

Jak twierdzi Rusling, równoczesne badanie sekwencji peptydowych i osadów węglowodanowych znajduje się w kręgu zainteresowań naukowców, ponieważ stwierdzono, że zarówno jedne jak i drugie mają zdolność łączenia się z immunoglobulinami typu E (lgE), czyli przeciwciałami, które powstają w odpowiedzi na alergię na orzechy. Metoda stworzona przez naukowców może wykrywać nawet bardzo małą ilość przeciwciał rzędu 0.5–1pg mL–1.

Tia Keyes z Dublin City University, specjalizująca się w spektroskopii, jak sama mówi, jest pod wrażeniem nowej technologii i wyników jakie może osiągać. Według niej jest to duże osiągnięcie i postęp, jeśli chodzi o dokładną i precyzyjną detekcję. Według Keyes metoda z pewnością będzie mogła być szeroko stosowana w wielu różnych dziedzinach.

Nie wszyscy jednak są aż tak optymistyczni. Według Marcosa Alcocer, eksperta w sprawach alergii żywieniowych na Uniwersytecie w Nottingham, metoda ta jest dobrym początkiem i może w przyszłości być przydatna, jednak nie wszystkie jej aspekty zostały do tej pory przedstawione.

Nowa metoda z pewnością ma przyszłość. I chodzi tu głównie o rozwój różnicowania immunoglobulin E przeciwko różnorodnym peptydom i węglowodanom alergenów występujących w orzechach.

  1. Amit A. Joshi,Mark W. Peczuh, Challa V. Kumar, James F. Rusling. Ultrasensitive carbohydrate-peptide SPR imaging microarray for diagnosing IgE mediated peanut allergy, Analyst, 2014,139, 5728-5733, DOI: 1039/C4AN01544D
  2. http://www.rsc.org/chemistryworld/2014/11/peanut-immunoassay

Opracowała: Joanna Grzelak

Korekta: Maciej Bielak-Wolanin

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*