Odkryto mechanizm odpowiedzialny za pozytywne skutki niskokalorycznej diety

Badania prowadzone przez naukowców z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego, pozwoliły na rozpoznanie mechanizmu molekularnego, który jest odpowiedzialny za prozdrowotny wpływ restrykcyjnej diety. Od pewnego czasu wiadomo, że zmniejszona ilość wprowadzanych do organizmu kalorii, przyczynia się do spowalniania procesów starzenia. Obecne odkrycie wskazuje, że zmniejszone spożycie głównie dwóch aminokwasów-metioniny i cysteiny- skutkuje zwiększeniem produkcji siarczku wodoru (H2S), co chroni przed zespołem poreperfuzyjnym- uszkodzeniem tkanek, które ma miejsce po przerwaniu przepływu krwi w danym obszarze, np. podczas transplantacji organu czy udaru. Zwiększona produkcja H2S powiązana jest także z wydłużeniem życia u robaków, muszek owocówek
i drożdży. Wyniki badań pojawiły się online 23 grudnia 2014 w Cell[1].

kl

Rys. 1 Cysteina. Zmniejszenie spożycia tego aminokwasu skutkuje zwiększeniem produkcji H2S w organizmie

Redukcja wprowadzanych do organizmu kalorii w praktyce uwzględnia zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu, zastąpienie kalorycznych produktów mniej kalorycznymi, ograniczenie spożycia niektórych związków makroodżywczych takich jak białka lub sporadyczne okresy całkowitej głodówki. Do pozytywnych efektów takiej diety należy ochrona tkanek przed uszkodzeniem oraz przyspieszenie metabolizmu. Wykazano również, że praktyka ta pozwala na wydłużenie życia złożonych organizmów, od drożdży po naczelne.

Przeprowadzone przez Christophera Hinea i jego zespół badania wykazały, że już jeden tydzień restrykcyjnej diety chronił myszy przed zespołem poreperfyzyjnym wątroby. Wówczas naukowcy odkryli także, że okresowi temu towarzyszyła zwiększona produkcja H2S, wywołana zmniejszonym spożyciem przez myszy dwóch zawierających siarkę aminokwasów: mationiny i cysteiny. Gdy dieta była suplementowana tymi aminokwasami, produkcja H2S zmniejszała się a pozytywne efekty restrykcyjnej diety zostawały utracone.

– Odkrycie to daje nam lepsze zrozumienie jak zmiana diety może wydłużyć nasze życie i ochronić organizm przed uszkodzeniami. Może mieć ważne zastosowanie przy tworzeniu wskazówek co jeść, a czego nie przed spodziewanym silnym stresem, takim jak zabieg chirurgiczny, kiedy to ryzyko krwotoku jest stosunkowo wysokie – powiedział Hine.

1. C. Hine, E. Harputlugil, Y. Zhang, C. Ruckenstuhl, B. C. Lee, L. Brace, A. Longchamp, J. H. Treviño-Villarreal, P. Mejia, C. K. Ozaki, R. Wang, V. N. Gladyshev, F. Madeo, W. B. Mair, J. R. Mitchell (2014) Endogenous Hydrogen Sulfide Production Is Essential for Dietary Restriction Benefits, Cell

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141223122220.htm

Opracowała: Emilia Strzałka

Korekta: Karol Madejczyk

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*