Owies zawiera o wiele więcej tłuszczu niż inne zboża. Dzięki temu olej owsiany ma unikatową kompozycję składu. Najnowsze badania pokazały, że po odpowiednim przygotowaniu i przetworzeniu, olej z owsa może zwiększać odczucie sytości.
Naukowcy przeprowadzili specjalny eksperyment. Grupie 34 osób podawano różne ilości preparatu przygotowanego na bazie oleju owsianego. Badane osoby otrzymywały go jako dodatek do normalnego śniadania. Wyniki były niezwykle intrygujące. Okazało się bowiem, że u osób spożywających dawkę oleju owsianego wzrósł poziom hormonów sytości w jelitach. Efekt ten obserwowano u badanych osób w czasie od 3 do 7 godzin po posiłku. Był on uzależniony od dawki oleju jaka znajdowała się w pożywieniu.
Magnus Härröd opracował nową metodę tworzenia preparatu z oleju owsianego z wyjątkowo wysokim stężeniem tłuszczów polarnych. Tłuszcze te nie uczestniczą w metabolizmie energetycznym. Stanowią składnik błon komórkowych i pełnią rolę specyficznych substancji sygnałowych. Przygotowany preparat przypomina wyglądem majonez. Występujące w nim cząsteczki tłuszczu są jednak o wiele mniejsze. Naukowcy twierdzą, że ten specjalny skład preparatu opóźnia rozpad tłuszczy oraz wpływa na stopień ich wchłaniania w jelitach.
Badacze wykazali, że prowadzi to do zwiększenia uwalniania 3 różnych hormonów sytości: PYY, GLP-1 oraz CCK. Hormony te zmniejszają chęć do jedzenia. Wzrost aktywności wykazał ponadto hormon GLP- 2. Wpływa on na rozwój komórek jelitowych oraz ma korzystne działanie na poziom cukru i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi.
„Nasze wyniki wyraźnie pokazują, że preparat z oleju owsa może być zastosowany jako skuteczny suplement diety. Umożliwia on obniżenie zapotrzebowania na energię metaboliczną dla organizmu w zrównoważony sposób. Konieczne są jednak dalsze badania. Musimy jednoznacznie potwierdzić nasze wyniki i określić szczegóły mechanizmu tych procesów,” stwierdziła Lena Ohlsson. Z wykształcenia jest analitykiem medycznym i pracuje na Uniwersytecie w Lund.
Naukowcy zaznaczają, iż preparat nie zastąpi nam długoterminowych zmian w naszym trybie i stylu życia. Preparat może jedynie wspomagać proces odchudzania.
Pośpiech, niezdrowe odżywianie i rozwój technologiczny przyczyniły się do zachwiania równowagi ludzkiego organizmu. Badacze uważają, że preparat z owsa stosowany jako suplement diety jest w stanie utrzymać odpowiedni stopień metabolizmu. Dzięki temu możliwe będzie utrzymanie wagi na stałym poziomie, a następnie stopniowe jej obniżanie w celu schudnięcia.
Podsumowując, olej z owsa może mieć kluczowe znaczenie w dietach. Jego stosowanie pobudza uczucie sytości i wypełnienia przewodu pokarmowego. Pozwala to na znacznie łatwiejsze powstrzymanie się od spożywania nadmiernych ilości pokarmów. Umożliwi nam to stopniowe gubienie zbędnych kilogramów.
- Lena Ohlsson, Anna Rosenquist, Jens F. Rehfeld, Magnus Härröd. Postprandial effects on plasma lipids and satiety hormones from intake of liposomes made from fractionated oat oil: two randomized crossover studies. Food & Nutrition Research, 2014; 58 (0) DOI: 10.3402/fnr.v58.2446
- http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141120081955.htm
Opracował: Karol Madejczyk
Korekta: Ilona Sadok