Owoce bogate we flawonoidy wpływają pozytywnie na pamięć

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że wysokie spożycie owoców bogatych we flawonoidy, takich jak truskawki i borówki, może mieć zbawienny wpływ na pamięć u starszych osób.

Owoce bogate we flawonoidy wpływają pozytywnie na pamięć

„Nasze badanie jest wyjątkowe ze względu na ilość danych przeanalizowanych przez długi okres czasu. Żadne inne badanie dotyczące owoców jagodowych nie zostało przeprowadzone na tak dużą skalę,” powiedziała dr Elizabeth Devore, naukowiec z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie, główny autor badania.

Zespół wykorzystał dane z Nurses’ Health Study dotyczące 121 700 kobiet w wieku pomiędzy 30 a 55 lat, które wypełniały kwestionariusze na temat zdrowia i stylu życia od 1976 roku. Od 1980 roku uczestniczki były badane co cztery lata w celu zebrania danych na temat ich żywienia. W latach 1995 – 2001 badano pamięć 16 010 kobiet, mających co najmniej 70 lat, w dwuletnich okresach czasu. Kobiety biorące udział w tym badaniu miały średnio 74 lata, a ich wskaźnik masy ciała wynosił 26.

Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Annals of Neurology, wskazują, że zwiększone spożycie jagód i truskawek wiązało się z wolniejszym spadkiem zdolności pamięciowych u starszych kobiet. „Wśród kobiet, które spożywały dwie lub więcej porcji truskawek i borówek w tygodniu,  zauważyliśmy niewielki spadek  zaburzeń pamięci,” wyjaśniła dr Devore. „Efekt ten wydaje się być osiągnięty przez stosunkowo prostą modyfikację diety”.

Większe spożycie antocyjanidyn i flawonoidów było również związane ze zmniejszeniem utraty pamięci. Flawonoidy to związki występujące w roślinach, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Naukowcy uważają, że stres i stany zapalne przyczyniają się do zaburzeń poznawczych, a zwiększenie spożycia flawonoidów może łagodzić szkodliwe skutki.

Wyniki pokazują, że kobiety, które spożywały więcej owoców jagodowych, średnio o 2,5 roku dłużej mogły szczycić się brakiem zaburzeń pamięci w porównaniu z tymi, które jadły owoce w o wiele mniejszych ilościach.

„Są to pierwsze dowody na potwierdzenie hipotezy, że owoce jagodowe mogą zwolnić postęp zaburzeń pamięci kobiet w podeszłym wieku,” powiedziała Dr Devore.

  1. Elizabeth E. Devore, Jae Hee Kang, Monique M. B. Breteler, Francine Grodstein, Annals of Neurology 2012, DOI: 10.1002/ana.23594
  2. http://www.sci-news.com/medicine/article00281.html 

Opracował: Andrii Bykov

Korekta: Olga Polakowska

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*