Picie kawy może chronić przed uszkodzeniami w DNA

Wielu z nas nie wyobraża sobie porannego rytuału bez filiżanki pysznej, gorącej kawy. Do tej pory udowodniono też wiele pożytecznych właściwości tego czarnego, pachnącego płynu. Kawa między innymi sprawia, że nasze serce jest zdrowsze, chroni przed cukrzycą typu 2, otyłością i chorobą Parkinsona, a także zmniejsza ryzyko raka skóry. Ostatnio do tej listy możemy dodać kolejny punkt. Naukowcy twierdzą, że regularne picie kawy chroni przed uszkodzeniami DNA. Mimo że badanie, zostało przeprowadzone na małej grupie osób badanych, która obejmowała jedynie mężczyzn, to udało się wyciągnąć wiążące wnioski.

a-cup-of-coffee-399477_1920

Kawa jest bogata w bioaktywne związki, takie jak np. kwas chlorogenowy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, gdyż posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Chronią też przed nagromadzeniem szkodliwych molekuł zwanych reaktywnymi formami tlenu (z ang. ROS reactive oxygen species).

Reaktywne formy tlenu są naturalnymi produktami naszego metabolizmu i pełnią wiele ważnych ról, jednak ich nadmiar może niszczyć białka w komórkach i powodować uszkodzenia DNA. Uszkodzenia te mogą być często naprawione dzięki konkretnym mechanizmom komórkowym, ale gdy takie jest ono zbyt rozległe, może prowadzić do mutacji, a w konsekwencji nawet do raka.

W trakcie poprzednich badań naukowcy udowodnili, że regularne picie kawy zmniejsza występowanie uszkodzeń oksydacyjnych w białych krwinkach. Zastanawiano się jednak, czy kawa może chronić przed samoistnymi uszkodzeniami DNA. Aby się tego dowiedzieć, naukowcy stworzyli badanie, w którym udział wzięło 84 zdrowych mężczyzn. Połowa z nich piła 750 ml specjalnie palonej i mielonej kawy Arabica dziennie przez 4 tygodnie, druga część zaś piła taką samą ilość, ale nie kawy, a wody. Wszystkich poproszono o nie zmienianie codziennej diety i o unikanie innych produktów zawierających kofeinę. W trakcie badania uczestnikom regularnie pobierano krew, 2h po spożyciu kawy i wody.

Na początku badania u obydwu grup zaobserwowano podobną ilość uszkodzeń DNA. Jednak z biegiem czasu u osób pijących kawę zaobserwowano spadek uszkodzeń, zaś w grupie kontrolnej wzrost. Ostateczna różnica w poziomie wynosiła 27%. Naukowcy twierdzą więc, że kawa może więc mieć właściwości ochronne. Oczywiście nie oznacza to, że jedynie picie kawy sprawi, że będziemy zdrowsi, jednak z pewnością może opóźnić występowanie chorób, które są konsekwencją takich właśnie uszkodzeń.

1. Bakuradze T1Lang RHofmann TEisenbrand GSchipp DGalan JRichling E, Consumption of a dark roast coffee decreases the level of spontaneous DNA strand breaks: a randomized controlled trial, Eur J Nutr. 2015 Feb;54(1):149-56. doi: 10.1007/s00394-014-0696-x

2. http://www.iflscience.com/health-and-medicine/drinking-coffee-could-help-protect-our-dna-damage

Opracowała: Joanna Grzelak

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*