Ku uciesze miłośników kawy, najnowsze badania dowodzą, że wypicie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę 2 typu. Naukowcy zidentyfikowali dwa związki o prozdrowotnym działaniu. Badania mogą przysłużyć się do opracowania nowy leków skuteczniejszych w zapobieganiu oraz leczeniu cukrzycy.
Rys. 1 Picie kawy zapobiega występowaniu cukrzycy 2 typu
Pacjenci cierpiący na cukrzycę 2 typu stają się odporni na działanie insuliny, hormonu pozwalającego na przekształceniu glukozy dostarczanej wraz z pożywieniem na energię. Wysoki poziom glukozy we krwi może powodować ślepotę, czy uszkodzenia układu nerwowego. Styl życia oraz skłonności genetyczne mogą warunkować występowanie cukrzycy 2 typu, a jak dowodzą badania picie kawy może zapobiegać występowaniu tej choroby.
Początkowo naukowcy uważali, że główny składnik kawy, którym jest kofeina, jest odpowiedzialny na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy 2 typu. Badania dowiodły, że kofeina wykazuje krótkoterminowe dzianie na glukozę i insulinę, a picie kawy bezkofeinowej również zapobiega tej chorobie. Aby stwierdzić, który z biologicznie aktywnych związków zawartych w kawie jest odpowiedzialny za zmniejszanie ryzyka zachorowania na cukrzycę, zespół naukowców sprawdzał ich działanie na komórki pobrane od szczurów.
Rys. 2 Kafestol
Podczas badań laboratoryjnych zauważono, że kafestol i kwas kawowy powodują wzrost wydzielania insuliny w przypadku wprowadzenia glukozy. Wyniki pokazują, że kafestol zwiększa wiązanie glukozy przez komórki tkanki mięśniowej. Owe podwójne korzyści kafesterolu sprawiają, że ten związek jest dobrym kandydatem jako składnik leków zapobiegających występowaniu cukrzycę 2 typu lub stosowanych w leczeniu tej choroby. Jednakże, filtry do kawy w dużym stopniu eliminują ilość kafestolu w naszej filiżance. W związku z powyższym, jest wysoce prawdopodobne, że inne składniki tego napoju chronią nas przed cukrzycą.
1. Fredrik Brustad Mellbye, Per Bendix Jeppesen, Kjeld Hermansen, Søren Gregersen, Cafestol, a Bioactive Substance in Coffee, Stimulates Insulin Secretion and Increases Glucose Uptake in Muscle Cells: Studies in Vitro, J. Nat. Prod., 2015, 78 (10), pp 2447–2451,DOI: 10.1021/acs.jnatprod.5b00481
Opracowała: Ilona Sadok