Picie mleka jednak nie uchroni przed złamaniami

Zostaliśmy wychowani w przekonaniu, że picie mleka jest dobre dla naszych kości, jednak najnowsze badania sugerują, że nie tylko jest to nieprawda, ale dodatkowo zawarte w mleku cukry mogą przyspieszać proces starzenia.

Rys.1 Laktoza, cukier występujący w mleku

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Uppsala w Szwecji odkrył, że kobiety, które piją więcej niż trzy szklanki mleka dziennie mogą być bardziej podatne na złamania kości niż kobiety, które piją go mniej.

Odkrycie to było częścią badań przeprowadzonych w Szwecji na grupie liczącej ponad 100 000 osób. Na początku naukowcy zapoznali się z dietą 61 433 kobiet (przedział wiekowy 39- 74 lata, zbieranie danych w latach 1987-1990) oraz 45 339 mężczyzn (przedział wiekowy 45- 79 lat, zbieranie danych w 1997 roku), czego dokonali dzięki odpowiedziom udzielanym przez uczestników eksperymentu w udostępnionych im kwestionariuszach. Pytania dotyczyły tego, jak często spożywają oni popularne produkty mleczne takie jak mleko, sery czy jogurty. Następnie, zdrowie uczestników było monitorowane, co trwało 20 lat w przypadku kobiet i 11 lat w przypadku mężczyzn.

W publikacji w BMJ zespół przedstawił wnioski ze swoich badań. Wynika z nich, że w przypadku kobiet duże spożycie mleka towarzyszyło zwiększonemu ryzyku złamania kości, a w przypadku obu płci- zwiększeniu śmiertelności.

Według Karla Michaelssona, profesor epidemiologii na Uniwersytecie w Uppsala, ryzyko śmierci w czasie zbiegającym się z końcem badań, było dwukrotnie wyższe wśród kobiet, które piły trzy lub więcej szklanek mleka dziennie, niż w przypadku kobiet, które piły mniej, niż jedną szklankę tego napoju w ciągu dnia. Ponadto u osób, które piły regularnie duże ilości mleka, ryzyko złamania stawu biodrowego było większe o 50% w stosunku do osób, które tego nie robiły.

Picie mleka jednak nie uchroni przed złamaniami1

Rys.2 β-D-galaktoza

Interesujące jest, że uzyskane wyniki były odwrotne w przypadku sfermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt. U uczestników spożywających więcej jogurtu wykazano zmniejszone ryzyko złamania kości. Michaelson stwierdził, że różnice mogą wynikać z obecności w mleku cukrów – laktozy i galaktozy. W uprzednich badaniach na zwierzęta obydwa cukry okazały się przyspieszać procesy starzenia tak samo jak powodują to stany zapalne czy stres oksydacyjny.

Pomimo że badania obejmowały dużą liczbę uczestników i były przeprowadzane przez stosunkowo długi czas, badacze zwracają uwagę na fakt, że nie są jeszcze gotowi do określenia związków przyczynowych. Czymś, na co chcą zwrócić uwagę w przyszłości jest możliwy wpływ wagi i alkoholu na wyniki eksperymentu.

Według komentarza epidemiolog Mary Schooling z Uniwersytetu Miejskiego Nowego Jorku, zwiększenie wiarygodności otrzymanych dowodów mogłoby mieć istotne znaczenie dla wielu osób. W końcu otrzymane wyniki podważają dotychczasowe przekonania, na podstawie których mleko jest elementem wielu diet. Przy rozpatrywaniu wyników eksperymentu należy natomiast uwzględnić, że złamania stawu biodrowego i choroby układu naczyniowego są powszechne wśród osób starszych.

Chociażby z tego powodu do otrzymanych wyników badań należy podejść z odpowiednią rezerwą, przynajmniej do czasu, gdy nie zostaną one podparte wynikami badań dodatkowych, eliminujących inne czynniki, mogące mieć istotny wpływ na uzyskane rezultaty.

  1. Michaëlsson , A. Wolk, S. Langenskiöl, S. Basu, E. Warensjö Lemming, H. Melhus, L. Byberg (2014) Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies, British Medical Journal
  2. http://www.sciencealert.com.au/news/20143010-26428.html

Opracowała: Emilia Strzałka

Korekta: Maciej Bielak-Wolanin

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*