Picie z puszek szkodliwe dla zdrowia

Jak ogólnie  wszystkim wiadomo gazowane napoje są uznawane za niezdrowe, ze względu na dużą zawartość cukru. Teraz lekarze ostrzegają, że puszki, w których znajdują się napoje mogą  być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Nowe badania wykazały, że powłoki stosowane w miękkich puszkach powodują nadciśnienie i niosą ryzyko u osób z chorobami serca.

picie z puszek szkodliwe dla zdrowia

Rys. 1 Bisfenol

Chemiczny Bisfenol A – znany jako BPA – jest powszechnie stosowany jako surowiec do wyrobu do puszek i butelek z tworzyw sztucznych. Koreańscy naukowcy odkryli, że picie bezpośrednio z puszek zwiększa stężenie BPA w moczu o 1,6 procent w porównaniu do szklanych butelek. Picie dwóch puszek dziennie podwyższa ciśnienie krwi o 5 MMG Hg. Jest to wzrostu, który powoduje „poważne problemy” dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi lub chorobami  serca.

Bisfenol został już połączony z wieloma problemami medycznymi takimi jak migreny, otyłość, cukrzyca, bezpłodność, ataki serca, a nawet nowotwory. Chemiczna substancja została już zakazana w butelkach dla dzieci, z powodu obaw dotyczących ich bezpieczeństwa.  EFSA – Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności – w zeszłym roku poinformował, że BPA nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka z wyjątkiem bardzo małych dzieci. 

Nowe badania, przeprowadzone przez koreańskich naukowców,  pokazały, że spożycie BPA wiązało się z wysokim ciśnieniem krwi i zmianami rytmu serca. Dr Yun-Chul Hong, z Uniwersytetu Narodowego w Seulu, powiedział: „5 mm Hg wzrost ciśnienia skurczowego, przy spożywaniu dwóch napojów w puszkach dziennie, może spowodować znaczące kliniczne problemy, szczególnie u pacjentów z chorobami serca lub nadciśnieniem. 20 mm Hg wzrost skurczowego ciśnienia krwi podwaja ryzyko chorób układu krążenia. Zwykle mówi się, że  osoba ma wysokie ciśnienie krwi, jeśli wynosi ono 140/90 mm Hg lub więcej.  

W badaniu wzięło udział 60 osób dorosłych w wieku powyżej 60 lat, którym podawano mleko sojowe ze szklanych butelek lub puszek trzy razy w ciągu trwania badania. Naukowcy następnie mierzyli poziom BPA w moczu, jak również ich ciśnienia krwi i rytm serca, dwie godziny po spożyciu każdego napoju. Za napój wybrano mleko sojowe, ponieważ nie zawiera żadnych składników, które mają wpływ na wzrost ciśnienia krwi. Okazało się, że stężenie BPA wzrosło nawet o 1,6 procent po spożyciu napojów w puszkach w porównaniu do spożycia napojów w szklanych pojemnikach.

„Proponuję, aby konsumenci starali się jeść świeże żywności lub pić ze szklanych butelek, zamiast korzystać z wszelkiego rodzaju konserw i napojów w puszkach” ostrzega dr Hong.

„Miejmy nadzieję, że producenci będą rozwijać i korzystać z innych, zdrowych alternatyw dla BPA.” Być może, już wkrótce zostanie uznany zakaz stosowania BPA. Dla producentów puszek zakaz stosowania bisfenolu A to jednak wizja sporych strat. Polakierowane nim puszki i konserwy nie rdzewieją, a szukanie innych alternatyw wiąże się także z kosztami.

1. S. Bae, Y.-C. Hong. Exposure to Bisphenol A From Drinking Canned Beverage Increases Blood Pressure: Randomized Crossover Trial. Hypertension, 2014; DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.04261

2. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2865789/Drinking-two-fizzy-drinks-day-raises-blood-pressure-Chemical-lining-cans-puts-heart-patients-risk-scientists-warn.html

Opracowała: Anna Skorupa

Korekta: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*