Ręczne blendery mogą wytwarzać niebezpieczne związki chemiczne

Naukowcy wykryli, że w przypadku używania blenderów zgodnie z zaleceniami producentów w ośmiu na dwanaście testowanych urządzeń następował wyciek chlorowanych parafin, co opisali w raporcie z Uniwersytetu w Sztokholmie. Analizowano blendery dostępne na rynku szwedzkim. Chlorowane parafiny należą do grupy związków, przed którymi ludzie i zwierzęta powinni być chronieni.

„Badania wykazały, że osiem z dwunastu badanych blenderów emituje chlorowane parafiny podczas normalnego użytku domowego. W pięciu z nich naszym zdaniem poziom jest wysoki” mówi Åke Bergman, profesor w Zakładzie Materiałów i Chemii Środowiska, Uniwersytetu w Sztokholmie i szef Swetox. Poinformowaliśmy o odkryciu Szwedzką Agencję Chemikaliów oraz Szwedzką Krajową Administrację Żywności i dostawców badanych blenderów.

Chlorowane parafiny o krótkich łańcuchach węglowych (C8-C12) są wysoce toksyczne dla organizmów wodnych i mogą powodować długo utrzymujące się, niekorzystne zmiany w środowisku wodnym. Są one stabilne i kumulują się w środowisku naturalnym. Krótkołańcuchowe chlorowane parafiny wpływają negatywnie na wątrobę, nerki i tarczycę oraz są potencjalnie rakotwórcze.

„Oznacza to, że stosowanie dwóch trzecich badanych blenderów prowadzi do narażenia ludzi na materiały znajdujące się w korpusie w taki sam sposób, jak na przykład polichrowanymi bifenylami (PCB). Jest to substancja, która jest zabroniona do stosowania w produktach do ponad 40 lat. Chlorowane parafin, wydają się być pod płaszczem blendera, tuż nad wirującym ostrzem. Jednakże, istnieje wiele pytań związanych z tą sprawą, np. jak i dlaczego chlorowane parafiny są stosowane w blenderach” mówi Åke Bergman.

Chlorowane parafiny są używane jako plastyfikatory lub środki zmniejszające palność w tworzywach sztucznych.

Pomysł na testowanie blenderów pod tym kątem pojawił się, gdy naukowcy przeanalizowali pożywienie kotów w projekcie dotyczącym zanieczyszczeń organicznych. Znaleźli wyraźne ślady chlorowanych parafin w badanym pożywieniu. Powtarzane analizy wykazały, że zostało ono zanieczyszczone przez nowo zakupiony blender stosowany do ujednorodnienia karmy. Naukowcy poszli dalej i przetestowali kolejne blendery różnych marek i modeli.

Badanie musi zostanie uzupełnione dla kompleksowego obrazu, ale wynik jest jednoznaczny. Ludzie mogą być narażeni na działanie substancji szkodliwych przez spożycie żywności, która została rozdrobniona przy użyciu blenderów. Jest to problem poważny, zwłaszcza w przypadku jedzenia dla dzieci.

  1. Strid Anna, Ioannis Athanassiadis, Åke Bergman. Stavmixrar för den svenska marknaden kan kontaminera egentillagad mat med klorparaffiner. link
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141023091811.htm

Opracowała: Kinga Cholewińska

Korekta: Maciej Bielak-Wolanin

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*