Rezygnacja z masła na rzecz olejów roślinnych nie zmniejsza ryzyka występowania chorób serca

Najnowsze donosy wskazują, że spożywanie olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy (kwas tłuszczowy nienasycony) zamiast zwykłego masła może mieć gorsze skutki w kontekście zapobiegania chorobom serca. Wyniki pochodzą z analizy obszernej ilości nieopublikowanych danych uzyskanych podczas badań kontrolnych przeprowadzonych w Minnesocie prawie 50 lat temu oraz nie mniejszej ilości już opublikowanych wyników z podobnych badań.

1024px-Butter_and_Oil_-_NCI_Visuals_Online

Analiza wyników wykazała, że wprowadzenie do diety olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy nie zmniejsza ryzyka występowania chorób serca ani ogólną śmiertelność, choć owa interwencja przyczyniła się do obniżenia poziomu cholesterolu. W przypadku badań przeprowadzonych w Minnesocie, śmiertelność wśród pacjentów, u których zaobserwowano znaczne obniżenie cholesterolu we krwi, była wyższa.

Przekonanie, że zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych olejami roślinnymi pozytywnie wpływa na pracę serca, ma początek w latach 60. XX wieku, kiedy to badania wykazały, że wzbogacenie diety w kwasy tłuszczowe nienasycone obniża poziom cholesterolu we krwi. Niektóre z późniejszych prac prowadzonych w tym kierunku (w tym badania epidemiologiczne i badania na zwierzętach) donosiły, że owa zmiana w diecie obniża ryzyka występowania zawału serca, a co za tym idzie również śmiertelność. W 2009 roku, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wydało opinię, że dieta o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i umiarkowanie wysokim udziale kwasów nienasyconych, w tym kwasu linolowego i innych nienasyconych kwasów omega-6 (5-10% dziennego zapotrzebowania na kalorie), prawdopodobnie poprawia kondycję serca. Jednakże, żadne z badań jednoznacznie nie stwierdziło, że wprowadzenie diety bogatej w kwas linolowy obniża ryzyko występowania zawałów serca i śmiertelność.

Obecnie, naukowcy postanowili ponownie przeanalizować ogromną ilość wyników przeprowadzonych przez pracowników Uniwersytetu Minnesota w latach 1968 – 1973, które wskazywały, że zastąpienie w diecie masła i innych kwasów tłuszczowych nasyconych olejem kukurydzianym obniża poziom cholesterolu we krwi, przy czym nie zaobserwowano zmian odnośnie zmniejszenia przypadków zgonów na skutek zawałów serca, czy ogólnie śmiertelności. Badania te nigdy nie były opublikowane.

Podczas ponownej analizy wyników badań przeprowadzonych w latach 1968 – 1973, ówcześni naukowcy potwierdzili  wnioski swoich  starszych kolegów odnośnie pozytywnego wpływu diety bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jednocześnie, analizując dane z autopsji zauważyli, że w grupie osób z dietą wzbogaconą w olej kukurydziany zanotowano około dwukrotnie więcej zawałów serca w porównaniu z grupą kontrolną. Analizując owe wyniki dokładniej, okazało się, że wśród kobiet i pacjentów powyżej 65 roku życia zaobserwowało około 15% więcej zgonów w porównaniu z ich odpowiednikami z grupy kontrolnej.

Badacze przeanalizowali również wyniki pracy opublikowanej w 2013 roku dotyczących podobnych badań przeprowadzonych w Sydney, które potwierdziły wcześniejsze spostrzeżenia. Dodatkowo do puli danych dorzucono wyniki z innych trzech publikacji dotyczących stosowania diety bogatej w kwas linolowy, których autorzy stwierdzili, że taka dieta obniża liczbę zgonów na skutek chorób serca oraz ogólną śmiertelność.

Dlaczego oleje zawierające kwas linolowy mogą obniżać poziom cholesterolu i nie zmniejszać (a nawet zwiększać) ryzyka występowania chorób serca? Pytanie to jest tematem ciągłych badań i ożywionych dyskusji. Niektóre donosy naukowe wskazują, że owe oleje mogą być w pewnych okolicznościach przyczyną stanów zapalnych, będących znanym czynnikiem chorób serca. Istnieją również pewne dowody wskazujące na to, że mogą powodować miażdżycę jeśli oleje te ulegają chemicznej modyfikacji w procesie zwanym utlenieniem.

1. Christopher E Ramsden, Daisy Zamora, Sharon Majchrzak-Hong, Keturah R Faurot, Steven K Broste, Robert P Frantz, John M Davis, Amit Ringel, Chirayath M Suchindran, Joseph R Hibbeln. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ, 2016; i1246 DOI: 10.1136/bmj.i1246

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160412211335.htm

Opracowała: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*