Sos chili stosowany setki lat wcześniej niż przypuszczano

Chemiczna analiza 2000-letnich artefaktów ceramicznych odkrytych w południowym Meksyku sugeruje, że ludność żyjąca w tamtych czasach przyprawiała potrawy sosem chili oraz piła aromatyzowane chili napoje, prawie tysiąc lat wcześniej niż sądzono do tej pory.

Sos chili stosowany setki lat wcześniej niż przypuszczano

Rys.1 Papryczki chilli

Stosunkowo niewiele starożytnych okazów Capsicum zostało odkrytych. Najwcześniejsze dowody potwierdzające stosowanie chili – z macrofossils – sięgają około 6000 lat temu w Ekwadorze i Meksyku. Jednakże, dotychczas żadna chemiczna analiza artefaktów (naczyń ceramicznych, kamiennych narzędzi) nie została przeprowadzona w celu ustalenia, czy papryka chili była stosowana przez starożytne kultury zamieszkujące te regiony.

Grupa naukowców Kennesaw State Univeristy (US) poddała analizie chemicznej 13 ceramicznych naczyń, w tym: słojów, dzbanów, waz. Ceramika datowana jest na 1700 – 2400 lat i została odkryta na stanowisku archeologicznym w stanie Chiapa, zamieszkiwanym w tamtych czasach przez plemię Mixe – Zoqean. Wśród uzyskanych wyników najlepsze i najbardziej bezpośrednie dowody stosowania chili w okresie Mezoameryki daje Ceren, co pozwala stwierdzić, że była ona stosowana nie w latach około AD540 (jak początkowo przypuszczano) lecz około AD400.

Ceramika poddana analizie spektrometrem mas była zwykle stosowana do konsumpcji kakao przez ludność Mezoameryki. Jednakże wyniki analiz nie potwierdziły obecności kakao, przy czym stwierdzono obecność Capsicum w pięciu zbadanych naczyniach. Niestety naukowcy nie byli w stanie określić dokładnie jakiego gatunku chili używano w tamtych czasach. Może uda się tego dokonać w przyszłości.

Na podstawie uzyskanych dowodów uważa się, że papryka chili stosowana była wcześniej niż dotychczas sądzono. Biorąc pod uwagę fakt, że poddane badaniom przedmioty znaleziono w miejscach związanych z osobami o wysokim statusie społecznym i  odprawiania rytuałów, spekuluje się, że była ona stosowana do przygotowywania pikantnych napojów lub sosów chili przechowywanych w specjalnych słojach i dodawanych do potraw jako przyprawa lub spożywanych podczas rytualnych obrzędów.

  1. G. Powis, E. Gallaga Murrieta, R. Lesure, R. Lopez Bravo, L. Grivetti, H. Kucera, N. W. Gaikwad, PLoS One, 2013, DOI: 10.1371/journal.pone.0079013
  2. http://www.rsc.org/chemistryworld/2013/11/earliest-use-chilli-sauce-put-back-hundreds-years

Opracowała: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*