„TAK” dla genetycznie modyfikowanych jabłek

Departament Rolnictwa w USA wyraził zgodę na komercjalną produkcję modyfikowanych genetycznie jabłek, które nie brązowieją. Decyzja Departamentu rozgniewała sadowników, którzy domagają się aby odmiany bioinżynieryjne oznakowywane były jako genetycznie modyfikowane. Obawiają się bowiem, że konsumenci przestaną jeść jabłka, jeśli nie będą w stanie stwierdzić, które z nich są modyfikowane, a które nie. Konsekwencją może być również wstrzymanie eksportu amerykańskich jabłek.

tak dla genetycznie modyfikowanych jabłek

Rys. 1 Jabłka Arctic (zdjęcie po prawej) posiadają niewielki poziom oksydazy polifenolowej odpowiedzialnej za brązowienie

Jabłka mają być sprzedawane pod nazwą Arctic Granny i Arctic Golden. Producent twierdzi, że będą one łatwe do odróżnienia od niemodyfikowanych genetycznie jabłek, gdyż będą opatrzone etykietą „Arctic”.

Jabłka Arctic posiadają geny odpowiedzialne za produkcję niewielkiej ilości oksydazy polifenolowej (PPO) – enzymu odpowiedzianego za brązowienie miąższu jabłka. Ekspresja tych genów zostaje zminimalizowana w tzw. procesie wyciszania genów. Powoduje to ograniczenie produkcji PPO do tego stopnia, ze jego stężenie jest zbyt małe aby spowodować brązowienie.

Amerykański Departament Rolnictwa uważa, że tego typu modyfikacja nie powinna stanowić zagrożenia dla innych amerykańskich roślin oraz środowiska. Jednakże konsumenci i organizacje ekologiczne nie są do końca przekonani, co do bezpiecznego spożycia modyfikowanych jabłek, gdyż nie została jeszcze wydana opinia Administracji Żywności i Leków (Food & Drug Administration). Obecnie, sadownicy mogą sadzić i sprzedawać jabłka genetycznie modyfikowane, ale bez zgody FDA.

Naukowcy uważają, że nie ma powodów do obaw. Jedyna modyfikacja, którą wprowadzili sprowadza się do zmniejszenia ekspresji jednego enzymu. Ponadto, do jabłek Arctic nie są wprowadzane żadne nowe białka, tak więc ich skład jest taki sam jak dla niemodyfikowanych owoców.

1. http://cen.acs.org/articles/93/i8/Department-Agriculture-Approves-First-Genetically.html

Opracowała: Ilona Sadok

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*