Hiszpańscy naukowcy prowadzą badania w kierunku opracowania niealergicznej żywności poprzez poddawanie białek, wywołujących alergię, wstępnej obróbce światłem. Pozwoli to na ich łatwiejsze strawienie.
Hiszpańscy naukowcy prowadzą badania w kierunku opracowania niealergicznej żywności poprzez poddawanie białek, wywołujących alergię, wstępnej obróbce światłem. Pozwoli to na ich łatwiejsze strawienie.
Bruceloza jest chorobą, która dotyka ludzi i zwierzęta. Synteza nowych oligosacharydów może prowadzić do bardziej wiarygodnych diagnoz.
Kiedy bydło jest zarażone bakteriami z rodzaju Brucella, zakażenie może się szybko rozprzestrzeniać w ramach stada, gdzie powoduje poronienia, porody słabych cieląt i zmniejszone plony mleka. Ludzie mogą złapać brucelozę spożywając niepasteryzowane produkty mleczne lub zanieczyszczone mięso, objawy to nadmierne pocenie się oraz ból stawów i mięśni. Stan może być przewlekły lub nawet trwać przez całe życie.
Nowa metoda, umożliwiająca przekształcenie trocin do ciekłych alkanów o prostym łańcuchu, może stanowić opłacalną alternatywę do otrzymywania substancji chemicznych, tradycyjnie pochodzących z ropy naftowej[1]. Wraz z rosnącym popytem na paliwa i związki chemiczne pochodzące z paliw kopalnych, zwiększa się zainteresowanie tanimi, występującymi w ogromnych ilościach, niespożywczymi odpadami biomasy. Ich połączenie z istniejącą infrastrukturą w rafinerii ropy naftowej może być bezcenne dla zrównoważonej produkcji.
Naukowcy brytyjscy zaprezentowali w Nature nanotechnology[1] nową technikę mikroskopii służącą do oglądania zwykłych nanodiamentów przemysłowych w żywych komórkach. Uważają, że technika ta może okazać się przydatna w medycynie. Nanodiamenty są to bardzo obiecujące środki kontrastowe do obrazowania medycznego, które służą do podawania leków dzięki ich niskiej cytotoksyczności. Jednakże, wiele opracowywanych zastosowań wymaga nanodiamentów z dodatkiem fluoroforów, które ulegają fluorescencji przy wzbudzeniu laserem. Są to metody drogie i trudne do kontrolowania.
Na Uniwersytecie w Sussex odkryto, że zmysł węchu muszki owocówki mógłby być wykorzystywany w nowej technologii wykrywania narkotyków i bomb.
Kluczem do przetrwania zwierząt jest gorzki smak – podpowiada, że lepiej jest unikać spożywania potencjalnie szkodliwych trucizn lub żywności. Ewolucja gorzkiego smaku jest gorącym tematem wśród biologów ewolucyjnych, a dzięki coraz większej ilości dostępnych danych DNA, jest bogatym obszarem do poszukiwań.
Naukowcy z uniwersytetu w Bonn odkryli nowy sposób na zwalczanie masy ciała. Liczba osób z nadwagą znacznie wzrasta na całym świecie – w rezultacie nasila się ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy czy choroby Alzheimera. Wiele osób marzy o skutecznej metodzie na odchudzanie. Międzynarodowy zespół naukowców kierowany przez prof. Alexander Pfeifer z University Hospital Bonn jest już tylko o jeden krok od tego celu. Naukowcy odkryli nowy sposób pobudzania „brązowego” tłuszczu, a więc spalania energii z pożywienia.
Rośliny od początku istnienia ludzkości stanowiły naturalne źródło substancji leczniczych, psychotropowych czy łagodzących nieprzyjemne objawy chorobowe. Źródło to jest tak obfite w różnorodne związki, że nawet jeśli naukowcom wydawało się, że udało im się wytworzyć w laboratorium jakąś substancję chemiczną, koniec końców i tak okazywało się, że to genialne odkrycie i tak zostało wcześniej uprzedzone przez naturę.
Mikroskopia krio-elektronowa wysokiej rozdzielczości, szczegółowo ujawniła mechanizmy oporności bakterii na erytromycynę. Mechanizmy te obejmują zmiany strukturalne w rybosomie bakteryjnym.
Mucha domowa na całym świecie uważana jest za szkodnika, ale jej genom może dostarczyć informacji, które poprawią nasze życie. Genom muchy został poddany sekwencjonowaniu i analizie przez globalne konsorcjum naukowców i opublikowany w czasopiśmie otwartego dostępu Genome Biology. Działania te mają na celu zrozumienie odporności patogenów oraz wykorzystanie ich do zwalczania szkodników i rozkładania odpadów.