Srebro w pralce: według naukowców nanopowłoki prawie nie uwalniają nanocząstek

Właściwości srebra znane są nam już od dawna. Posiada ono przede wszystkim działanie biobójcze – wykazuje skuteczność przeciwko 99% bakterii i grzybów poprzez działanie bezpośrednio na ich pojedyncze komórki[1]. W dzisiejszych czasach zdominowanych przez technologię w wersji ,,nano” także srebro doczekało się w tej postaci wielu ciekawych zastosowań.

buckles-1253546_1920 Czytaj dalej

Eschericha coli na ratunek środowisku

Zmodyfikowana genetycznie Eschericha coli może syntetyzować białko, które jest biosorbentem palladu. Oznacza to, że pochłania ten metal ze środowiska np. z zanieczyszczonej wody.

Ecoli_colonies

Czytaj dalej

Hydrożele jako sposoby podawania leków

Większość leków, który muszą być uwalnianie w organizmie w określony sposób, są wszczepianie chirurgicznie. Naukowcy znaleźli mniej inwazyjne rozwiązanie w postaci hydrożeli, które mogą być formowane w określone kształty. Zespół MIT opracował samoregenerujący się hydrożel, który może być wprowadzony do organizmu poprzez strzykawkę.

medications-342484_1920 Czytaj dalej

Udoskonalona metoda fotokatalityczna do pozyskiwania wodoru i tlenu

Naukowcy z Chin i Izraela opracowali nowatorską i wydajną metodę wykorzystującą światło słoneczne do rozpadu wody na tlen i wodór. W pierwszym etapie woda jest utleniana do nadtlenku wodoru, który jest rozkładany w wyniku niedrogiej katalizy chemicznej. Badacze mają nadzieję, że ten prosty i przyjazny dla środowiska proces jest już jedną z najbardziej rentownych technik fotolizy oraz posiada znaczące możliwości optymalizacji.

Balls-Illi-300x300 Czytaj dalej

Światło słoneczne – wróg skóry

Naukowcy odkryli zaskakujące zjawisko. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że promieniowanie ultrafioletowe (UV) uszkadza skórę również wiele godzin po ekspozycji na świetle słonecznym. Wyniki eksperymentów zostały przedstawione w czasopiśmie Science [1].

Światło słoneczne - wróg skóry 2 Czytaj dalej

Picie kawy może chronić przed uszkodzeniami w DNA

Wielu z nas nie wyobraża sobie porannego rytuału bez filiżanki pysznej, gorącej kawy. Do tej pory udowodniono też wiele pożytecznych właściwości tego czarnego, pachnącego płynu. Kawa między innymi sprawia, że nasze serce jest zdrowsze, chroni przed cukrzycą typu 2, otyłością i chorobą Parkinsona, a także zmniejsza ryzyko raka skóry. Ostatnio do tej listy możemy dodać kolejny punkt. Naukowcy twierdzą, że regularne picie kawy chroni przed uszkodzeniami DNA. Mimo że badanie, zostało przeprowadzone na małej grupie osób badanych, która obejmowała jedynie mężczyzn, to udało się wyciągnąć wiążące wnioski.

a-cup-of-coffee-399477_1920

Czytaj dalej

Przypadkowe odkrycie, które może zrewolucjonizować baterię

Na Uniwersytecie w Kalifornii grupa badawcza odkryła baterię bazującą na nanowłóknach, która może być ładowana tysiące razy bez straty pojemności. Stwarza to duże możliwości dla naszych smartfonów, laptopów oraz innych urządzeniach bazujących na bateriach.

6_most_common_battery_types-1

Czytaj dalej

Srebro pozwala uzyskać dowolny kolor

Naukowcy z Uniwersytetu w Northwestern stworzyli nową technikę, która pozwala przekształcić srebro w dowolny kolor wchodzący w skład tęczy. Ich metoda jest bardzo szybka i stanowi doskonałą alternatywę dla technik wykorzystywanych dotychczas w przemyśle elektronicznym. Może mieć ona wielkie znaczenie przy produkcji wyświetlaczy oraz monitorów.

filter-1259839_1920

Czytaj dalej

Detekcja raka płuc w wydychanym powietrzu

Naukowcy z Chongqing University w Chinach opracowali wysokiej czułości sensor oparty na zjawisku fluorescencji, który może szybko zidentyfikować lotne związki organiczne w wydychanym powietrzu u osób z rakiem płuc. Są to charakterystyczne związki będące tzw. biomarkerami.

upper-body-944557_1280 Czytaj dalej

Wzrost liczebności sinic w jeziorach

Sinice rozmnożyły się znacznie szybciej w jeziorach niż inne rodzaje organizmów. Zjawisko to jest zauważalne w całej Ameryce Południowej oraz Europie. W przypadku wielu akwenów tempo wzrostu sinic gwałtownie przyspieszyło od połowy XX wieku. Są to podstawowe informacje uzyskane przez zespół naukowców z Uniwersytetu McGill.

Wzrost liczebności sinic w jeziorach 3 Czytaj dalej