Wpływ długości telomerów na choroby człowieka

Naukowcy pracują nad odkryciem mutacji powodujących powstawanie wyjątkowo krótkich telomerów. Ostatnie badania wyraźnie wskazują, że mutacje te odpowiadają za wiele chorób. Wśród nich wymienia się włóknienie płuc oraz rozedmę.

Wpływ długości telomerów na choroby człowieka 1 Czytaj dalej

Rezygnacja z masła na rzecz olejów roślinnych nie zmniejsza ryzyka występowania chorób serca

Najnowsze donosy wskazują, że spożywanie olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy (kwas tłuszczowy nienasycony) zamiast zwykłego masła może mieć gorsze skutki w kontekście zapobiegania chorobom serca. Wyniki pochodzą z analizy obszernej ilości nieopublikowanych danych uzyskanych podczas badań kontrolnych przeprowadzonych w Minnesocie prawie 50 lat temu oraz nie mniejszej ilości już opublikowanych wyników z podobnych badań.

1024px-Butter_and_Oil_-_NCI_Visuals_Online Czytaj dalej

OSCAR – pierwszy organizm modułowy

Organizm modułowy jest to hasło krążące w sieci z informacją o formie życia zbudowanej z ludzkich komórek. Twórcą owego projektu jest Cornelis Vlasman, wszechstronny biolog, który wraz z grupą naukowców stworzył niezależne laboratorium zajmujące się badaniem materiału biologicznego.

OSCAR - modułowy organizm 1.png Czytaj dalej

Bio-projektowanie drożdży

W Centrum Badań Bioenergii (GLBRC) opracowano nowy szczep drożdży, który może znacznie poprawić efektywność wytwarzania paliwa z biomasy celulozowej m. in. z prosa rózgowego.

Zarówno nowy szczep drożdży oraz sposób jego otrzymania może przyczynić się do poprawy warunków procesu uzyskiwania biopaliw. Do tej pory w produkcji paliw ekologicznych występuje „wąskie gardło” – przy zastosowaniu najwydajniejszego rozpuszczalnika, następuje znaczne uszkodzenie biomasy celulozowej. W rezultacie występują utrudnienia w przeprowadzeniu kolejnego kroku jakim jest krytyczny dla całego procesu etap fermentacji biomasy.

Bio-projektowanie drożdży 2

Czytaj dalej

Fukushimska żywność – skażona czy bezpieczna?

11 marca 2011 roku, w wyniku tsunami spowodowanego trzęsieniem ziemi u wybrzeży Honsiu, doszło do serii wypadków jądrowych w elektrowni Fukushima I w Japonii. W następstwie katastrofy nuklearnej, rozpoczęto program badawczy, mający na celu dokładną analizę zmian promieniotwórczości emitowanej przez różne produkty spożywcze po wycieku nuklearnym.


8657963646_e17ef19ccf_k

Czytaj dalej

Korzyści z karmienia piersią

Moment narodzin to początek „pięknej” relacji pomiędzy dzieckiem, a miliardami mikrobów. Mikroskopijne organizmy już wkrótce skolonizują przewód pokarmowy małego człowieka.

Według naukowców UNC School of Medicine oraz UNC College of Arts and Sciences dieta dziecka w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia ma ogromny wpływ na skład, różnorodność i stabilność mikrobiomu jelit. Z kolei czynniki te wpływają na zdolność dziecka do przejścia ze spożywania mleka do pokarmów stałych. Ponadto mogą mieć długotrwałe skutki zdrowotne.

Korzyści z karmienia piersią 1

Czytaj dalej

Sekrety długowieczności

Do tej pory powstało wiele badań, w trakcie których naukowcy starali się określić jakie są sekrety starzenia się. Prawdopodobnie udało im się odkryć wiele z nich. Jednak cały czas nie znamy odpowiedzi na wiele podstawowych pytań dotyczących długowieczności. Często jako główny czynnik uznaje się geny. Jednak udowodniono, że tylko 35% osób, które żyją 90-100 lat posiada tzw. gen długowieczności. Co z pozostałymi 65%? Co sprawia, że ludzie żyją nawet przez cały wiek? Len Kravitz, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie w Nowym Meksyku twierdzi, że najprawdopodobniej wpływ na długowieczność ma połączenie trzech czynników: szczęścia, zdrowego stylu życia i nastawienia.

407953159_88a9a29596_b

Czytaj dalej

Ekstra geny czynią „pożyteczne” bakterie patogennymi

My, jak większość innych zwierząt, jesteśmy gospodarzami dla wielu różnych pożytecznych bakterii. Jest to korzystne zarówno dla nas, jak i dla mikroorganizmów. Jednak jeśli bakterie rosną zbyt szybko mogą stać się niebezpieczne. W nowym badaniu, opublikowanym w najnowszym wydaniu czasopisma naukowego PLoS Biology[1], zespół badawczy z Instituto Gulbenkian de Ciência (IGC, Portugalia) stwierdził, że pojedyncza zmiana w genomie może zmienić dobroczynne bakterie w bakterie patogenne, poprzez zwiększenie ich gęstości wewnątrz gospodarza.

Ekstra geny czynią „pożyteczne” bakterie patogennymi-KOREKTA (1)

Czytaj dalej

Zamrażanie nerwów medycznie uzasadnione

Lekarze zastosowali nowatorski sposób leczenia pacjentów, u których niezbędne okazało się wszczepienie endoprotezy stawu kolanowego. Po zastosowaniu metody zamrażania nerwów w połączeniu z klasycznymi technikami uśmierzania bólu, znacznie wzrósł komfort pacjentów. Poprawiły się także ich wyniki badań i zmniejszyło się odczuwanie bólu związanego z zabiegiem. Badania zostały opublikowane w najnowszym wydaniu czasopisma naukowego „The Knee[2].

Zamrażanie nerwów medycznie uzasadnione 2

Czytaj dalej

„TAK” dla genetycznie modyfikowanych jabłek

Departament Rolnictwa w USA wyraził zgodę na komercjalną produkcję modyfikowanych genetycznie jabłek, które nie brązowieją. Decyzja Departamentu rozgniewała sadowników, którzy domagają się aby odmiany bioinżynieryjne oznakowywane były jako genetycznie modyfikowane. Obawiają się bowiem, że konsumenci przestaną jeść jabłka, jeśli nie będą w stanie stwierdzić, które z nich są modyfikowane, a które nie. Konsekwencją może być również wstrzymanie eksportu amerykańskich jabłek.

tak dla genetycznie modyfikowanych jabłek

Czytaj dalej