Składnik wina lekiem na osteoporozę?

Resweratrol, naturalny składnik znajdujący się w czerwonym winie oraz winogronach, zwiększa gęstość masy kostnej w kręgach u mężczyzn z zespołem metabolicznym. Według najnowszych badań może to zostać wykorzystane w leczeniu osteoporozy. Ich wyniki zostały opublikowane w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism[1].

Wino lekiem na osteoporozę

Rys.1 Wino czerwone – źródło resweratrolu

Resweratrol należy do grupy związków nazywanych polifenolami. Poza czerwonym winem oraz winogronami można go również znaleźć w orzechach. Związek ten posiada właściwości przeciwzapalne i stwierdzono, że zapobiega utracie masy kostnej u myszy, a także szczurów.

Duńscy naukowcy za cel postawili sobie stwierdzić, czy resweratrol będzie pomocny również w przypadku ludzi z zespołem metabolicznym powiązanym z zapaleniem kostnym, które z kolei może powodować utratę masy kostnej.

Zespół metaboliczny doprowadza do wielu objawów zwiększających ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu oraz cukrzycy. Do objawów tych można zaliczyć m. in. otyłość brzuszną, podwyższone ciśnienie, wysoką zawartość tłuszczów trójglicerydowych i cukru we krwi.

„Nasze badania są pierwszymi wykazującymi potencjał resweratrolu jako leku przeciw osteoporozie u ludzi” – mówi jedna z autorów badań, Marie Juul Ørnstrup, z duńskiego Aarhus University Hospital In Aarhus. „Nasze odkrycia sugerują, że związek ten pobudza komórki kościotwórcze działające wewnątrz ludzkiego ciała.”

Według badań klinicznych, mężczyźni zażywający wyższą dawkę resweratrolu, posiadali 2,6‑procentowy wzrost gęstości mineralnej masy kostnej kręgów w odcinku lędźwiowym w porównaniu do tych, którzy przyjmowali placebo. Grupa osób zażywających resweratrol miała też 16‑procentowy wzrost poziomu markerów kościotwórczych alkalicznej fosfatazy (BAP) w stosunku do grupy kontrolnej.

„W zaledwie cztery miesiące od zwiększenia dawki resweratrolu zarejestrowaliśmy wyraźne zmiany w gęstości mineralnej kości, a także podwyższony poziom kościotwórczego markera BAP”- mówi Ørnstrup. „Są to bardzo satysfakcjonujące wyniki. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu stwierdzenia, czy sprawdzą się one podczas leczenia długoterminowego.”

  1. Marie Juul Ørnstrup et al.Resveratrol Increases Bone Mineral Density and Bone Alkaline Phosphatase in Obese Men: A Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, October 2014
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141016140847.htm

Opracowała: Elżbieta Redko

Korekta: Monika Bryczkowska

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*