Według danych opublikowanych przez amerykańskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (the US Centers for Disease Control and Prevention), produkty zbożowe wzbogacone w witaminę B9 zapobiegły wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa, dokładnie wadom cewy nerwowej (NTDs ) u około 1300 dzieci. Zachorowalność noworodków w Stanach Zjednoczonych spadła o 35 % od 1989 roku.
Organizacja The March of Dimes, zajmująca się m.in. prewencją przedwczesnych urodzeń, wzywa kobiety do dbania o zdrowie swojego dziecka. „Przyszłe matki powinny zażywać preparaty z kwasem foliowym” radzi Siobhan M. Dolan, współautor książki „Healthy Mom, Healthy Baby The Ultimate Pregnancy Guide”. „Wskazana jest dieta wzbogacona w zielone warzywa liściaste, soczewicę, czarną fasolę, a także produkty wieloziarniste zawierające witaminę B9 , czyli chleb i makaron”.
Według zaleceń, kwas foliowy należy przyjmować co najmniej cztery tygodnie przed zajściem w ciąże i kontynuować przez pierwszy trymestr ciąży.
Rys. 2 Wzór kwasu foliowego (witamina B9)
Badania ujawniły także, iż Hiszpanki są bardziej narażone na posiadanie dziecka z NTDs. Powodem może być to, iż powszechniejsza mąka pszenna zawiera kwas foliowy, natomiast popularna w Hiszpanii mąka kukurydziana nie.
1. www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150115134826.htm
Opracowała: Angelika Chudzik
Korekta: Ilona Sadok