Związki chemiczne w brokułach łagodzą objawy autyzmu

Badanie chłopców i mężczyzn z autyzmem donosi, że związek pochodzący z brokułów może złagodzić niektóre z objawów autyzmu.

Zbiór objawów behawioralnych i intelektualnych znanych jako autyzm – włączając społeczne i komunikacyjne trudności oraz powtarzanie zachowań- prawdopodobnie ma mnóstwo przyczyn, głównie genetycznych.

Związki chemiczne w brokułach łagodzą objawy autyzmu

Rys.1 Brokuły – naturalne źródło sulforafanu

By złagodzić objawy związane z autyzmem, naukowcy badają potencjalnie terapeutyczne molekuły, włączając probiotyki i lek moczopędny obniżający ciśnienie krwi – bumetanid.

„Badania te są ciągle w fazie początkowej”, mówi Michael Ehlers, dyrektor naukowy w dziedzinie neurologii w Neurocentrum Pfizer w Cambridge, Mass. „Pomimo prawdziwego postępu w złożonym genetycznym spektrum zaburzeń w autyzmie, wciąż mamy bardzo mało racjonalnych strategi interwencji terapeutycznych poprzez nowe leki” powiedział.

Andrew W. Zimmerman, neurolog dziecięcy w Centrum Autyzmu Lurie w Generalnym Szpitalu Dziecięcym w Massachusetts; Paul Talalay z Uniwersytetu Medycznego John’a Hopkins’a i ich współpracownicy odkryli teraz szansę na inną możliwą terapię – związkami sulforafanu. Ta cząsteczka jest izotiocyjanianem, którego prekursor – glukorafanin, został znaleziony w wysokich stężeniach w kiełkach brokułów. 

Sulforafan chroni komórki przed licznymi zagrożeniami biochemicznymi, włączając stres oksydacyjny i zaburzenia czynności mitochondriów. Te biochemiczne nieprawidłowości są również związane z objawami autyzmu.

Ponadto, Zimmerman uprzednio wykazał, że u co najmniej 30% osób autystycznych, symptomy zmniejszają się gdy te osoby mają gorączkę. Gorączka i sulforafan stymulują produkcję białek szoku cieplnego, które są zaangażowane w odpowiedź komórkową na stres.

Te dowody oraz nieszkodliwość sulforafanu, skłoniły autorów do przeprowadzenia badań, w których podawano 29 mężczyznom, w wieku od 13 do 27 lat z umiarkowanym do ciężkiego autyzmu, standaryzowaną dawkę sulforafanu przez 18 tygodni.

W grupie tej stwierdzono poprawę w wielu objawach autyzmu, w tym w interakcjach społecznych i komunikacji słownej w porównaniu z grupą kontrolną. Dowiedziono również, że poprawa osłabła, gdy osoby przestały przyjmować sulforafan.

Ehlers, którego zaintrygowała ta praca, powiedział że są potrzebne badania na większą skalę. „Jeśli zostaną powtórzone na większych grupach, wyniki te mogą wskazać kierunek produkcji lekarstw ukierunkowanych na stres oksydacyjny, dysfunkcję mitochondriów i procesy zapalne w autyzmie” powiedział. 

  1. Chemical & Engineering News ISSN 0009-2347 Copyright © 2014 American Chemical Society
  2. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2014, DOI: 10.1073/pnas.1416940111
  3. http://cen.acs.org/articles/92/i42/Broccoli-Compound-Improves-Autism-Symptoms.html

Opacowała: Magdalena Kulińska

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*