Alergenne orzeszki ziemne

Naukowcom udało się zaobserwować coś zdumiewajacego. Okazało się bowiem, że wprowadzenie do diety niemowląt produktów z orzeszkami ziemnymi obniża ryzyko wystąpienia alergii. Zagrożenie pojawienia się odczynu alergennego na te orzeszki w późniejszym wieku redukuje się w ten sposób aż o 81%. Tak wykazały przeprowadzone badania kliniczne. Opracowaniem wyników zajmuje się Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (ang. NIAID). Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma New England Journal of Medicine[1].

Alergenne orzeszki ziemne 2Rys. 1 Prażone orzeszki jako szybka przekąska

Naukowcy pod przewodnictwem doktora Gideona Lack’a, przeprowadzili badania pod wspólną nazwą Learning Early About Peanut Allergy (LEAP). Poddane nim były dzieci pochodzenia żydowskiego, zamieszkujące Wielką Brytanię. Okazało się, że mają one znacznie obniżone poziomy alergii na orzeszki ziemne w porównaniu do pozostałych dzieci, nie wywodzących się z Izraela. Dzieci w Izraelu zaczynają spożywać przetworzone pokarmy orzechowe we wczesnym okresie życia. Naukowcy potwierdzili, że obniżone odczyny alergenne są ściśle powiązane z wysokim poziomem konsumpcji orzeszków w okresie niemowlęcym oraz późniejszym czasie.

„Alergie pokarmowe są coraz większym problemem na całym świecie (…). Badanie to ma za zadanie pokazać korzyści płynące z wczesnego zapobiegania wystąpieniu alergii na orzeszki. Nasz zespół chce dalej pracować nad tym zagadnieniem. Mamy nadzieję, że wyniki tych badań zaowocują wprowadzeniem nowych metod w zapobieganiu różnym rodzajom alergii pokarmowych,” powiedział Anthony S. Fauci, dyrektor NIAID.

LEAP porównuje dwie różne strategie zapobiegania alergii na orzechy. Badany jest zarówno pobór orzechów w diecie, jak i ich całkowite wykluczenie z jadłospisu maluchów. Ta ostatnia technika jest przeznaczona dla dzieci już uczulonych np. na jaja lub u których występują ciężkie wypryski lub zapalenia skóry.

„Z badania zostały wykluczone dzieci, u których zaobserwowano wczesne objawy alergii na orzechy. Bezpieczne zastosowanie orzechów w tej grupie jest na ten moment niemożliwe. Wymaga to przeprowadzenia dalszych dokładnych badań. W takich przypadkach rodzice niezwłocznie powinni skontaktować się z lekarzem pediatrą lub specjalistą w dziedzinie alergii. Nie powinni oni podawać maluchom żadnych orzechów na własną rękę,” ostrzega dr Lack, główny koordynator badań.

Ponad 600 dzieci w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia alergii brało udział w badaniu. Dzieci były w wieku od 4 do 11 miesięcy. Podzielono je losowo na dwie grupy badawcze. Jedna grupa miała całkowicie unikać orzechów w diecie. Dieta drugiej grupy zawierała około 6 gram białka orzechów ziemnych. Dawka ta została odpowiednio rozpisana na cały tydzień. Cały schemat był powtarzany aż do 5 roku życia maluchów. W tym czasie mali uczestnicy byli na bieżąco monitorowani. Lekarze oraz pracownicy służby zdrowia oceniali stan zdrowia dzieci. Ponadto, przeprowadzano konsultacje dietetyczne. Po tym czasie badacze zebrali całościowe wyniki badań. Okazało się, że aż u 81 % dzieci z grupy wysokiego ryzyka nie wystąpiła alergia na orzechy. Było to spowodowane ich wcześniejszym spożyciem w niewielkich dawkach na wczesnych etapach dzieciństwa.

„Przed 2008 rokiem zalecano, aby mali pacjenci nie spożywali żadnych alergennych składników pokarmowych. Takie wytyczne dotyczyły przede wszystkim dzieci w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia odczynu alergennego. Najnowsze badania nie wykazały żadnych korzyści z unikania w jadłospisie takich pokarmów. Co więcej, udowadniamy właśnie jak ważne jest ich odpowiednie dawkowanie i spożywanie od samych narodzin. Wprowadzenie małych ilości orzechów jest niezwykle korzystne dla malców. Ponadto ich spożycie może wyraźnie wpłynąć na ich zdrowie. Jest to niezwykle ważne w obliczu wzrastającej ilości alergii pokarmowych. Obecnie jest to jeden z głównych problemów zdrowia publicznego,” powiedział dr Daniel Rotrosen.

Naukowcy chcą teraz przekonać rodziców by na rok wykluczyli z diety swoich małych pociech orzechy. Pozwoli im to ocenić, czy brak w diecie orzechów przyczyni się do rozwoju alergii. Chcą sprawdzić, czy istnieje konieczność ciągłego spożywania orzechów w celu utrzymania tolerancji na nie u dzieci.

1. George Du Toit, Graham Roberts, Peter H. Sayre, Henry T. Bahnson, Suzana Radulovic, Alexandra F. Santos, Helen A. Brough, Deborah Phippard, Monica Basting, Mary Feeney, Victor Turcanu, Michelle L. Sever, Margarita Gomez Lorenzo, Marshall Plaut, Gideon Lack. Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. New England Journal of Medicine, 2015; 150223141105002 DOI: 10.1056/NEJMoa1414850

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150224083817.htm

3. http://www.nih.gov/news/health/feb2015/niaid-23.htm

4. http://www.startribune.com/lifestyle/kids-health/293731071.html

Opracował: Karol Madejczyk

 

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*