Naukowcy długo szukali odpowiedzi na dręczące pytanie: jakie są biologiczne mechanizmy zaangażowane w rozwój cukrzycy typu 2 ? Ostatnie badania naukowców z Weill Cornell Medical College sugerują, że winowajcą może być brak witaminy A. Pomaga ona przy tworzeniu komórek, zwanymi komórkami beta trzustki, które produkują insulinę hormon regulujący poziom cukru we krwi. Naukowcy prowadząc badania na myszach odkryli, że brak witaminy A pobudza śmierć komórek beta, zahamowuje produkcję insuliny.
Rys 1. Retinol
Gdy usunęli witaminę A z diety gryzoni okazało się, że myszy zaczęły tracić komórki beta, co skutkowało małą ilością insuliny i dużym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Gdy witamina A została ponownie wprowadzona do diety mysz stwierdzono, że liczba komórek beta zaczęła się stabilizować, produkcja insuliny była wyższa, a stężenie glukozy we krwi powróciło do normalnego poziomu.
Ponieważ pacjenci z cukrzycą typu 1 i ci z zaawansowaną typu 2-go doświadczają utraty komórek beta, rozwijanie nowych metod leczenia, które pomogły by w ich zachowaniu lub odtworzeniu jest obiektem dużego zainteresowania. „Z terapeutycznego punktu widzenia, nasze badania mają bardzo istotny wkład, ponieważ nie ma dostępnych leków zdolnych do zrobienia tego ” powiedział Dr Steven Trasino z Wydziału Farmakologii.
Naukowcy wiedzieli, że witamina A jest niezbędna do produkcji komórek produkujących insulinę w czasie rozwoju płodowego, ale nie było wiadome czy ta rola jest kontynuowana po urodzeniu. Starali się odpowiedzieć na to pytanie za pomocą normalnych myszy i tych, które miały genetycznie upośledzoną zdolność do magazynowania witaminy A.
„Podczas gdy istnieje tysiące publikacji na temat cukrzycy, nie było wiele badań na temat efektów usuwania witaminy A z diety zwierząt”. Jak usunięcie witaminy A powoduje śmierć komórek beta ? – to ważne pytanie na które chcemy odpowiedzieć. Komórki beta w trzustce są bardzo wrażliwe na usunięcie z diety witaminy A. Nikt nie odkrył tego wcześniej ” powiedziała doktor Lorraine Gudas z Wydziału Farmakologii.
Wyniki badań na tym etapie nasuwają pytanie czy niedobór witaminy A związany z cukrzycą typu A u ludzi i zwierząt spowodowany jest nieodpowiednią dietą czy wadami metabolicznymi. Kolejną kwestią jest czy syntetyczny analog witaminy A będzie mógł odwrócić skutki choroby.
1. http://medicalxpress.com/news/2015-01-vitamin-deficiency-involved-diabetes.html
Opracowała: Małgorzata Jabłońska
Korekta: Ilona Sadok