Wody zanieczyszczone odchodami świń, drobiu lub bydła stanowią rezerwuar genów powodujących uodpornienie na antybiotyki. Geny te mogą rozprzestrzeniać się między różnymi gatunkami bakterii dzięki bakteriofagom – wirusom atakującym bakterie.
W wodach o kałowych zanieczyszczeniach ze świń, bydła i drobiu naukowcy znaleźli ogromne ilości bakteriofagów przenoszących różne geny uodporniające na antybiotyki. Wykazano, że geny przenoszone przez fagi były w stanie wytworzyć odporność na dany antybiotyk po wprowadzeniu do innych bakterii w warunkach laboratoryjnych.
Często myślimy o genach uodparniających na antybiotyki jako odpowiedzi bakterii na zażywane przez nas leki oraz te wykorzystywane w hodowli zwierząt gospodarskich. Mikroby używały zarówno antybiotyków, jak i genów na nie uodporniających, by konkurować ze sobą przez miliony lat, zanim antybiotyki na dużą skalę zrewolucjonizowały świat medycyny. Geny odporności zagrażają skuteczności leków, przez co Światowa Organizacja Zdrowia uważa je za jedno z największych zagrożeń dla zdrowia ludzi.
Hiszpańscy naukowcy, w oparciu o swe badania podejrzewają, że te geny odporności stanowią produkt konkurencji drobnoustrojów. Zwracają uwagę, że bydło biorące udział w ich badaniach, było karmione na pastwiskach, bez stosowania antybiotyków i sugerują, że nawet jeśli antybiotykowe dodatki do pasz zostałyby zakazane, nowe geny odporności zostałyby wytworzone. Ważnym jest zrozumienie, w jaki sposób geny odporności są przenoszone z faga do nowych gatunków bakterii w celu opracowania strategii, które mogłyby utrudniać tę transmisję.
- Antimicrobial Agents and Chemotherapy 2011: http://aac.asm.org/content/55/10/4908
- http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111020164020.htm
Opracowała: Agnieszka Krawczyk
Korekta: Łukasz Kurach