Picie wina może pomóc spalać tłuszcz

Picie czerwonego soku winogronowego bądź wina w odpowiednich ilościach może poprawić stan zdrowia osób z nadwagą.Wyniki badań wyraźnie wskazują, że spożywanie czerwonych winogron w dowolnej postaci może wspomagać metabolizm organizmu. Dzięki jedzeniu owoców, piciu soków bądź wina, możliwe jest leczenie takich zaburzeń jak stłuszczenie wątroby.

Picie wina może pomóc spalać tłuszcz 3

Rys. 1 Winogrona odmiany Pinot noir

Zespół naukowców z Oregońskiego Uniwersytetu Stanowego przeprowadził szereg eksperymentów. Wykorzystano w nich 4 kluczowe związki chemiczne, które naturalnie występują w winogronach Muscadine. Jest to specjalna, ciemnoczerwona odmiana winogron, rosnąca w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Związki chemiczne wprowadzono do wyselekcjonowanych linii ludzkich komórek tłuszczowych oraz wątroby. Okazało się, że jedna z substancji, kwas elagowy, ma szczególnie silne działanie. Kwas ten znacznie spowalniał tempo rozwoju komórek tłuszczowych oraz dodatkowo ograniczał rozwój nowych. Ponadto wzmacniał metabolizm kwasów tłuszczowych w komórkach wątroby.

Naukowcy podkreślają, że substancje te nie są „cudownym” lekiem na odchudzanie. W pewnym stopniu wspomagają spalanie tłuszczu. W dalszej kolejności przyczyniają się do wyraźnej poprawy czynności wątroby u osób z nadwagą.

Badacze chcieliby opracować ściśle określone diety. Pozwoliłyby one na ograniczenie szkodliwego nagromadzania się tłuszczu w komórkach wątroby. Bieżące badania są uzupełnieniem i kontynuacją eksperymentów prowadzonych na otyłych myszach w 2013 roku. W tamtych badaniach zastosowano specjalną dietę uzupełnioną o ekstrakt z winogron Pinot noir. Myszy podzielono wówczas na dwie grupy. Jedna była karmiona zwykłą dietą podstawową, która zawierała około 10% tłuszczu. W drugiej grupie zwierząt zastosowano niezdrową dietę, która dostarczała aż 60% tłuszczu. Tak przekarmione myszy stanowiły doskonały wzorzec. Odpowiadał on ludziom z siedzącym trybem życia, którzy spożywali zbyt dużo przekąsek i nie wykonywali wystarczającej ilości ćwiczeń fizycznych.

Ekstrakt z winogron był ilością dopasowywany do możliwości żywieniowych myszy. Tak wyskalowane porcje były zbliżone do ludzkiej diety. Po 10-tygodniowym badaniu przebadano myszy. Okazało się, że u tych karmionych nadmiarem tłuszczu rozwinęły się takie schorzenia jak stłuszczenie wątroby i pierwsze, poważne objawy cukrzycy. Są to identyczne konsekwencje metaboliczne, jakie występują u  ludzi z nadwagą i siedzącym trybem życia.

Co ciekawe, myszy którym podawano ekstrakt winogronowy gromadziły znacznie mniej tłuszczu w komórkach wątrobowych i miały znacznie niższy poziom cukru we krwi. Dla porównania, myszy nie spożywające tego ekstraktu miały znacznie przekroczone powyższe parametry. Okazało się również, że kluczowym związkiem wspomagającym przemiany metaboliczne jest właśnie kwas elagowy. To on odpowiadał za obniżenie poziomu cukru we krwi myszy. Powodował także obniżenie zawartości tłuszczu u przekarmianych myszy do poziomu, który występował u normalnie żywionych gryzoni.

Picie wina może pomóc spalać tłuszcz 1

Rys. 2 Wzór strukturalny kwasu elagowego

Wykazano, że u myszy suplementowanych ekstraktem winogronowym zwiększyła się aktywność dwóch białek receptorowych. Po przeprowadzeniu dokładniejszych badań okazało się, że kwas elagowy i inne substancje wiążą się z receptorami PPAR-alfa oraz PPAR-gamma. Uruchamiało to kaskadę reakcji, które prowadziły do obniżenia ilości tłuszczu oraz cukru.

Naukowcy podkreślają, że celem ich badań nie jest wykluczenie niezbędnych w leczeniu leków. Chcą pomagać w wyborze powszechnie dostępnych produktów spożywczych, które umożliwiłyby wspomaganie działania tych leków. „Staramy się potwierdzić szczególne właściwości niektórych pokarmów. Mamy nadzieję, że ich korzystne działanie zostanie wykorzystane w wspomaganiu leczenia różnorodnych schorzeń. Jeśli świadomość ludzi się zwiększy, będą chętniej kupować różne owoce czy warzywa,” stwierdził Neil Shay. Był on głównym koordynatorem obu prowadzonych eksperymentów.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach styczniowego numeru czasopisma Journal of Nutritional Biochemistry.

1. Meshail Okla, Inhae Kang, Da Mi Kim, Vishnupriya Gourineni, Neil Shay, Liwei Gu, Soonkyu Chung. Ellagic acid modulates lipid accumulation in primary human adipocytes and human hepatoma Huh7 cells via discrete mechanisms. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2015; 26 (1): 82 DOI: 10.1016/j.jnutbio.2014.09.010

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150206111702.htm

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*